Přihlásit

Myslivci se pochlubili trofejemi (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Poběžovice
To nejlepší z loňských úlovků myslivců na Domažlicku bylo do včerejška k vidění v Poběžovicích.
V sále hotelu Hubertus se už minulé pondělí začaly shromažďovat trofeje, ze kterých se později dal dohromady už 27. ročník přehlídky.
"Trofejí je více než tisíc," uvedl Petr Kopf, jednatel Okresního mysliveckého spolku, který se jako odborná organizace, pověřená odborem myslivosti v Horšovském Týně i Domažlicích, pořádání této přehlídky ujal.
Než mohla trofeje začít obdivovat veřejnost, proběhlo odborné hodnocení každého kusu, na které musel OMS Domažlice dát dohromady čtyři komise. "Po hodnocení se připravila výstava, která byla přístupná od čtvrtka do neděle. Sešlo se tu přesně 1029 trofejí. Konkrétně 611 kusů srnčí, 140 kusů daňka skvrnitého, 45 muflonů, 24 jelenů lesních a 24 jelenů sika. K vidění byly i čtyři lebky lišky, všechny v hodnotě bronzové medaile, a jedna lebka jezevce lesního," sdělil předseda myslivecké komise Václav Procházka a dodal, že z okresní výstavy se pak ty nejlepší kousky posílají na národní výstavu.
"Národní výstava se koná obvykle jednou za pět let, měla být až za rok, ale kvůli českému předsednictví Evropské unii se uskuteční už letos, abychom se trochu pochlubili," vysvětlil Procházka a pokračoval: "Do Lysé nad Labem pošleme srnce, kterého ulovil Pavel Konopík. Tato trofej získala 140,78 b. CIC. Dále tam půjde muflon Miroslava Hrušky a několik daňčích trofejí. Z provozních důvodů není na národní přehlídku možné posílat všechny medailové trofeje, takže to budou jen ty, co aspirují na zlatou medaili."
Radost měli myslivci nejen z krásných trofejí, ale i z návštěvnosti výstavy.
"Odhadujeme návštěvnost zatím tak na dvanáct set až patnáct set lidí. Moc nás potěšilo, že přišlo tolik návštěvníků, ale hlavně to, že sem zavítaly i děti ze základních škol v Poběžovicích a Bělé nad Radbuzou. Pro děti jsme opět připravili výtvarnou soutěž a nejlepší tři obrázky ocenili knížkou," poznamenal Procházka. Vedle klasických trofejí - očištěných lebek s parožím, obdivovali na výstavě lidé i celé vypreparované hlavy.
"Taková trofej je finančně náročnější, preparování může přijít třeba až na pět tisíc korun, ale když se myslivci povede, má pak pěknou památku," řekl Procházka. "Ne všechny trofeje je ale dobré takto upravovat. Odborníci, kteří je hodnotí, vyžadují spíše lebku, kost, protože se hodnotí i váha, tu z hlavy nepoznáte. Naopak u jelena siky je možné hodnotit i hlavu."
Prestižní akci myslivců našeho okresu doplnil už v pátek také jarní svod psů.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.