Přihlásit

Slovácko: počty lišek se zvyšují (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovácko
O liškách už dávno neplatí okřídlené rčení, že žijí pouze v zastrčených lokalitách. Myslivci tvrdí, že na Slovácku se jim daří téměř všude. Nejen v lesích, polích, na smetištích či v polorozpadlých kravínech, ale i na okrajích vesnic či předměstí. Jejich počty začaly utěšeně narůstat na sklonku devadesátých let minulého století. Důvodem podle odborníků je úspěšná vakcinace lišek proti vzteklině.
"V uplynulém desetiletí ulovili myslivci na Uherskohradišťsku na 13 500 lišek. Vloni jich skončilo na jejich mušce 747 a sto čtyřicet dva lišek ulovili nimrodi při norování pomocí psů norníků. Je to druhý největší počet ulovených lišek v jednom roce za posledních deset let," svěřil se předseda myslivecké komise Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty (OMS ČMMJ) Libor Beníček. Jestliže ale myslivci v loňském roce ulovili 869 lišek, tedy ještě o deset procent víc než v roce 2007, v honitbách okresu se jich podle Beníčka a dalších myslivců nejméně jednou tolik ještě prohání. Myslivci ale připisují zvýšený stav liščí populace v okrese orální vakcinaci proti vzteklině. "Výsledkem několikaletého úsilí o likvidaci vztekliny u lišek zmíněnou vakcinací je, že na Uherskohradišťsku se u těchto zvířat na člověka přenosné onemocnění nevyskytlo už devět let. Naposledy bylo zaznamenáno v únoru roku 2000 u lišky ulovené v Osvětimanech. Nikoliv u lišky, ale u srnce," uvedl ředitel Krajské veterinární zprávy František Mahdalík. Očkovánílišek proti vzteklině pomocí návnad, které jsou v posledních letech v honitbách Zlínského kraje aplikovány letecky, je ale organizačně i finančně velmi náročné. "Ve Zlínském kraji bylo v minulých dnech letecky rozmístěno 88 tisíc vakcín, z toho téměř dvaadvacet tisíc na Uherskohradišťsku," upřesnil Mahdalík. Dlouhodobá opatření proti vzteklině u lišek s povděkem kvitoval také Jaroslav Pešán ze Státní veterinární správy v Praze. Pokud prevence u lišek zasáhne, automaticky pak klesá vzteklina u psů, koček a dalších volně žijících zvířat. Díky orální vakcinaci jsou lišky zdravější, dobře se množí, byť je myslivci v honitbách důsledně tlumí," podotkl Pešán.
Přesto, že se v okrese vzteklina u lišek už devět let nevyskytla, návštěvníci přírody by měli ve styku s podezřelými zvířaty dbát opatrnosti. Jak uvedla primářka infekčního oddělení Uherskohradišťské nemocnice Eva Černá, v okresním městě byl před patnácti lety dokonce zaznamenán první případ vztekliny v Česku u netopýra. Onemocnění bylo prokázáno vyšetřením mozku kadáveru ve Státním veterinárním ústavuv Olomouci.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.