Přihlásit

Myslivci vysadili les z vánočních stromků (Karvinský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Havířov
Netradiční lesík vysadili v okrajové části města myslivci z Havířova. K ochraně svých bažantů před dravci použili vysloužilé vánoční stromečky.
Když lidé po Vánocích vyhazovali stromky ke kontejnerům, netušili, že se ještě někdy objeví v lese. Narozdíl od pouštění kaprů zpátky do řek, které jim rozhodně prospívá, se havířovští myslivci rozhodli vracet přírodě stromky. Místo na skládku, nebo k jiné likvidaci, byly staré vánoční stromky skutečně odvezeny zpátky do přírody.
"Viděl jsem, jak po Vánocích traktor veze plnou vlečku stromků posbíraných u kontejnerů. Hned mě napadlo, jak je využít. Slovo dalo slovo a stromky skončily u naší myslivecké chaty. V její blízkosti máme voliéru, kde odchováváme mladé bažanty. Ti už jsou vypuštěni do přírody, ale stále jim hrozí útok od dravců. Proto jsem poblíž voliéry vysadil malý lesík ze starých vánočních stromků. Nejdříve jsem je však musel obrat od ozdob, které tam lidé nechali," řekl člen havířovského mysliveckého sdružení Jan Adamek. Pokud by se myslivcům podařilo sehnat více stromků, byl by lesík větší.
"Po dalších Vánocích budu určitě vysazovat opět. My sice vysazujeme i živé stromky, ale než vyrostou, trvá to několik let. Potřebnou ochranu pro bažanty tak zajišťuje tento lesík. Před dravci se tam schovají v létě i v zimě," dodal Adamek.
Havířovští myslivci každý rok odchovají několik stovek mladých bažantů. Snaží se tak zvyšovat jejich populaci v okolí města.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.