Přihlásit

Norek americký škodí v lesích žďárského okresu (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďársko
Na Žďársku je možné potkat i zvěř, jež má svůj původní domov až tisíce kilometrů od Česka. V posledních letech byl v okrese zaznamenán například výskyt psíka mývalovitého a norka amerického. První z těchto nepůvodních druhů sem doputoval až z daleké Sibiře, druhý pochází z Ameriky.
"Norek americký je zvíře, které se tady chovalo na různých farmách pro svoji kožešinu. Kvůli aktivitám některých ochránců přírody však byly dvě takové farmy na Svitavsku a Jindřichohradecku rozbity a zvěř vypuštěna do volné přírody," popsal Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou.
Uprchlí norci se začali rychle množit a s jejich rostoucím počtem klesal počet norků evropských, původních obyvatel české krajiny. Norek americký je totiž mnohem agresivnější, živější a také větší než jeho evropský příbuzný. "Doufali jsme, že se norek americký až na Žďársko nedostane, ale opak je pravdou. Už před osmi lety bylo jedno zvíře zastřeleno u Bobrůvky, za loňský rok to pak bylo deset kusů," sdělil Sedlář s tím, že se jedná o počty přiznaných úlovků, ve skutečnosti tedy může být počet zastřelených norků mnohemvyšší. Norek americký se zdržuje v blízkosti tekoucích i stojatých vod a za potravou se vydává hlavně v noci. "Živí se například žábami, čolky, ještěrkami, ptáky nebo jejich vejci," vypočítal Sedlář s tím, že toto zvíře už napáchalo na fauně Žďárska nemálo škod. Norek se bohužel nevyhýbá ani druhům, které jsou ohrožené. "V Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy jsme výskyt norka zaznamenali. Jedná se o škůdce, jenž likviduje jak ryby a obojživelníky, tak například i mláďata chráněných ptáků, například ledňáčka," uvedl zoolog Petr Mückstein.
Ačkoliv se jedná o druh, který páchá ve žďárské přírodě nemalé škody, myslivci mají pouze omezené možnosti, jak tyto tvory hubit. Zákon o myslivosti to totiž povoluje jen myslivecké stráži.
Dalším přistěhovalcem, který na Žďársko doputoval přes Balkán a Ukrajinu až ze Sibiře, je psík mývalovitý. Jedná se o šelmu psovitou, jež loví hlavně v noci. Vyskytuje se v listnatých a smíšených lesích s hustým podrostem, nejlépe s bažinatými oblastmi nebo blízkostí řek. "Psík mývalovitý se u nás poměrně rychle zabydlel. V současné době je v okrese běžně loven," dodal Oldřich Sedlář.

Nepůvodní druhy: Mezi nepůvodní druhy, jež se v posledních letech zabydleli na Žďársku, patří například norek americký a psík mývalovitý. Domovem norka je severní Amerika, po útěcích a vypouštění z chovných farem se ale vyskytuje na území celé ČR. Zdržuje se v blízkosti vod, loví ryby, obojživelníky, ale i hlodace, ptáky a konzumuje ptačí vejce. Je velmi agresivní a považuje se za nežádoucí druh lovné zvěře. Psík mývalovitý pochází ze Sibiře, odkud se dostal až do ČR. Zdržuje se v hustých lesích, nejlépe poblíž vody a bažin. Je to všežravec.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.