Přihlásit

Myslivci se potýkají se stavy černé zvěře. Je přemnožená (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Písek
Vlastnické vztahy, náhled na myslivce coby pouze lovce a přemnožená černá zvěř. To jsou největší problémy, se kterými se dnes myslivci potýkají.
Mnohé z těchto otázek probírali také návštěvníci v pátek otevřené chovatelské přehlídky trofejí, kterou už po léta pravidelně v Písku na lesnických školách připravují.
"Černé zvěře se dnes loví hodně. Každý si proto myslí, že myslivci jsou jenom lovci a představují si, jak mají mrazáky plné masa. Ale než myslivec vystřelí, musí odvést stovky hodin práce a tu nikdo nevidí," řekl vedoucí odboru životního prostředí a VLHZ v Písku Miloslav Šatra.
Po odstřelu černé zvěře volají nejen zemědělci, kterým likviduje část úrody, ale v rámci zachování rovnováhy také samotní myslivci. Jenom na Písecku bylo vloni odstřeleno přes tři tisíce kusů, což je trojnásobek toho, co se střílelo v polovině devadesátých let. Dnes se už střílí desetinásobek ideálního počtu odlovené zvěře.
"Počet zvěře se zvýšil proto, že má vynikající podmínky pro úkryt přes léto, kdy je v polích. Má tam klid a potravu. Na podzim se stáhne do lesa a když je dostatek bukvic a žaludů, zvyšuje se i jejich reprodukční schopnost. Jediným řešením je lovit více bachyně," řekl předseda myslivecké komise v Písku Antonín Mála.
Stejně jako on se i Šatra domnívá, že zvýšeným odlovem bachyň by se snížily škody v zemědělství. "Odstranily by se i zdravotní problémy zvěře, zhoršená kvalita trofejí i snížená váha zvěře. Příčinou je to, že se změnily klimatické podmínky a bachyně dnes vrhají selata už v průběhu celého roku a ne jen na jaře, jak to bývalo dřív. Mění se i struktura stád," dodal.
Ze zákona je povolen celoroční odlov selat a loňských selat. Zvýšený odstřel bachyní, i když to ministerstvo zemědělství doporučilo, nechce ale povolit státní správa. Tvrdí, že je potřeba, aby byla v dostatečném množství odlovena i zvěř slabší. Teprve pak dá povolení k odlovu bachyní.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.