Přihlásit

V Beskydech žijí rysi, vlci a také medvědi (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Trvalý či pravidelný výskyt těchto velkých šelem v Chráněné krajinné oblasti Beskydy, přilehlé části Kysuce a v sousedních západních výběžcích Karpat potvrdilo mapování jejich pohybu ekology a dobrovolníky, které se uskutečnilo na přelomu února a března.
Novinářům to řekla Dana Bartošová z CHKO Beskydy. Loni nashromážděné informace prokázaly výskyt minimálně třinácti rysů, sedmi vlků a čtyř medvědů. Přítomnost chráněných šelem odborníci zaznamenali v Moravských Beskydech, Hostýnsko Vsetínské hornině a v Javorníkách. Proti loňskému roku průzkum ekologům letos ztěžovalo velkém množství sněhu, a to jak v horách, tak i v podhůří. Přesto zaznamenali 22 údajů o přítomnosti rysů a čtyři o vlcích. "Další aktuální informace o rysech, vlcích a medvědech byly získány mimo termín sčítání. Jejich teritoria přitom zasahují na území Česka i Slovenska," podotkla Bartošová. Ekologové nacházeli v terénu jak stopy jednotlivých rysů a vlků, tak zaznamenali i jejich pohyb ve skupině.
V jednom případě zjistili trojici rysů, a to dva dospělé jedince a jedno mládě. Vlci se pohybovali jak v trojčlenných smečkách, tak ve dvojici i jednotlivě. Medvědi se pohybovali sami.
Mapování kromě velkých šelem potvrdilo v Beskydech i další chráněné druhy živočichů. Jde například o vydru říční, tetřeva hlušce, jeřábka lesního, puštíka bělavého, výra velkého, orla skalního, krkavce velkého. K vzácné beskydské fauně přibyl bobr evropské. "Nevíme, zda natrvalo nebo dočasně," upřesnila ekoložka.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.