Přihlásit

Ztratil se vám pes? Pomůže vám internet (TN.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ztracený psí kamarád je pro každého člověka těžká ztráta. Ještě horší důsledky může mít u starších nebo opuštěných lidí, pro které je zvíře často jediným blízkým tvorem. Co dělat, když se vám ztratí pes? Tady máte desatero, co si v takové situaci počít.

1/ Kontaktujte co nejrychleji policii. Nejlépe městskou i státní.

2/ Máte-li doma čipované zvíře, kontaktujte Národní registr majitelů čipovaných zvířat.

3/ Máte-li doma čistokrevné zvíře, kontaktujte Plemennou knihu. Najdete ji zde: Český kynologický svaz a zde: Českomoravská kynologická jednota.

4/ Obvolejte psí útulky v okolí, třeba už vašeho miláčka našli. Volejte tam pravidelně, sami se vám většinou neozvou. Pokud bydlíte v pohraničí, nezapomeňte se ozvat i do zahraničních útulků - psi na rozdíl od lidí hranice nerozeznávají.

5/ Vylepte letáky, nejlépe na frekventovaných místech. Ideální jsou školy, pošty, nákupní střediska a zastávky hromadné dopravy. Pozor, vyhněte se místům, kde je výlep zakázán. Na letáku by neměly chybět fotka psa, jeho popis a hodně pomůže i vypsat nějakou (byť symbolickou) odměnu.

6/ Napište na specializované internetové stránky. V České republice existuje řada internetových stránek, které registrují ztracená zvířata. Mezi nejnavštěvovanější patří:

www.nalezenci.cz/

www.ztracenypes.cz/

www.pejsek.cz/psi-ztraty-a-nalezy/

http://www.cz-pes.cz/sos-pes.php

7/ Nejvíc si psů všímají ostatní pejskaři. Nepodceňte ani klasický lidský kontakt. Když oslovíte ostatní lidi, kteří často venčí, máte šanci, že si vašeho ztracence všimnou.

8/ Některé městské části vydávají časopisy, ve kterých je místo na podobné zprávy jako ta vaše typu "ztratil se mi pes". Problémem je poměrně dlouhá doba, než měsíčník vyjde.

9/ Bydlíte-li na vesnici nebo v okolí lesa, nezapomeňte zavolat ani do mysliveckých sdružení v okolí.

10/ Smiřte se s tím, že váš pejsek už nemusí být naživu. Vždy je však lepší mít jistotu. Proto je dobré kontaktovat i technické služby města nebo kraje, které zaregistrují přejeté zvíře například u silnice

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.