Přihlásit

V Břežanech jsou aktivní myslivci (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Naše organizace má dvacet členů a svoji činnost vyvíjíme na 1440 ha. Naše honitba, kterou máme v nájmu od honebního společenstva, se rozkládá na katastru obce Břežany, Neprochov a části Těchonic," říká myslivecký hospodář Bohumil Vodička.
"Drobná zvěř je u nás na minimálních stavech. Do přírody každoročně vypouštíme 250 kachen a 200 bažantů. Srnčí zvěře je dostatek a tu si zde hýčkáme. Abychom sehnali peníze na krmivo, účastníme se brigády u Agrospolu Malý Bor na sběr kamene," pokračuje Vodička.
Černé zvěři se na Břežansku příliš nedaří a její počty jsou nestabilní.
"Za loňský rok jsme střelili pouze dvacet kusů divokých prasat," pokračuje myslivec.
V Břežanech se pravidelně organizují i hony, a udržují se různé tradice. Příkladem je třeba pasování nováčků do stavu mysliveckého.
"Pochlubit se můžeme třeba deseti loveckými psy (ohaři) i dalšími aktivitami, jako jsou soutěže ve střelbě na asfaltové terče, kdy si pronajímáme střelnici v Malém Boru. Pořádáme i akce pro naše manželky. V posledních letech se nám podařilo také výrazně omladit členskou základnu," doplňuje informace hospodář.
"Když srovnáme stavy zvěří dnes a před deseti lety, je znát úbytek. Nejvíce zvěře bylo v sedmdesátých letech. Dokonce u nás pamatuji i tetřívky. Na tyhlety doby nám zůstaly jen vzpomínky a záznamy v naší spolkové kronice," pokračuje. Břežanští mají pronajmutý i obecní rybník, kde pořádají různé rybářské soutěže, výlovy a další společenské akce.
Myslivci v Břežanech jsou hodně činnou organizací. Podílí se na údržbách obce, čištění cest, rybníku a vysazujeme třeba nové stromky.
"Největší problémy nám dělají toulaví psy a lišky. Jen za loňský rok jeden myslivec zastřelil 12 lišek, což je velké množství," ukončil své povídání Vodička.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.