Přihlásit

Zóna pro psy? Aby neštvali zvěř (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hodonín
Psí zóna? Místo, kde by mohli psi běhat volně bez vodítka a náhubku? Zřídit takový prostor v Hodoníně za finskými domky v Bažantnici navrhují myslivci. Vadí jim totiž, že majitelé své psy pouští v lese, a ti často nejenže například rozšlapou nakladená vejce, ale hlavně plaší, nahánějí i strhávají zvěř.
Podle předsedy Okresního mysliveckého spolku Hodonín Radovana Mančíka zákon o myslivosti říká, že pes musí být na vodítku. Lidé to však nerespektují.
"Vůbec si ale neuvědomují, že jim myslivecká stráž nebo hospodář může psa zastřelit," upozornil Mančík. Ten také navrhl zajímavé řešení - asi osmdesát hektarů lesa za finskými domky v Bažantnici přeměnit na zónu pro volný pohyb psů. "Tady by nám to nevadilo a byli bychom mnohem radši, než když lidé přecházejí silnici číslo pětapadesát směrem na Břeclav a venčí tam psy v lese," vysvětlil myslivecký šéf. Za finskými domky podle něj stejně moc zvěře nežije, protože les je hodně navštěvovaný. Apro ty zbylé kusy je nebezpečné, když vyplašené přebíhají přes hlavní silnici.
"Kdyby lidé nechodili se psy nikam jinam než do zóny, pak by to byla služba i pro ostatních pět mysliveckých sdružení v Hodoníně a nedocházelo by pak ke konfliktům s myslivci," myslí si Mančík. Ten se sám v lese často potkává s lidmi, kteří venčí psa bez vodítka. "Snažím se jim vysvětlit, že porušují zákon a například i informovatotom, že právě v lese za pětapadesátkou je nejvíc prasat v okrese, která by mohla jejich miláčky rozpárat," řekl. Přitom takové pejskaře má jako myslivecká stráž právo legitimovat i pokutovat.

Zóna jen pro zodpovědné?
Kdyby zóna pro psy existovala, myslivci by už mohli proti neukázněným pejskařům zasáhnout tvrději. Les za finskými domky má Mančík pronajatý od Lesů ČR.
"Lovit si tam stejně nedovolíme, měl bych strach vystřelit, abych při tom netrefil pět lidí,"dodal na vysvětlenou.
Starostovi Hodonína Luboru Šimečkovi se nápad se psí zónou vcelku zamlouval. "Prostor by mohl být pro venčení psů vhodný," řekl. Město by se tím ale zabývalo až tehdy, kdyby zaznamenalo stížnosti od pejskařů.
Podle vedoucí odboru životního prostředí hodonínské radnice Jarmily Kotrlové je popisovaná oblast za finskými domky mimo zastavěné území města Hodonína, kde je možné volné pobíhání psů regulovat obecně závaznou vyhláškou. "Ohledně volného pohybu psů v této oblasti se tedy musí dohodnout pejskaři přímo s myslivci nebo s majiteli lesa," uvedla Kotrlová.
Předseda Kynologického klubu Hodonín Zdeněk Grombiřík si myslí, že zóna by mohla být plus. Nevěří ale, že se bude využívat.
"Vše je o individuálním přístupu ke psovi, jak ho majitel vychovává a s jakou zodpovědností přistupuje k tomu, co jeho pes dělá," řekl. Myslí si přitom, že zodpovědní pejskaři jsou v menšině. "Zóny ano, ale je otázka, jak do nich ty nezodpovědné dostat," doplnil proto záhy.
Platná obecně závazná vyhláška města č. 15/2005 umožňuje v současné době volný pohyb psů na šesti místech, například v parku Sadová, u Očovských luk či v části parku Sacharovova.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.