Přihlásit

Očkování zdarma (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Děčínská radnice zve na jarní očkování zvířat proti vzteklině. Majitelé zvířat to nestojí ani korunu, radnici zhruba dvacet tisíc.
"Je to loňské číslo, jarní vakcinace bývá levnější než podzimní, ta nás vyjde asi na čtyřicet tisíc, chodí víc lidí, víc zvířat," řekla Markéta Lakomá z kanceláře děčínského primátora.
Město totiž vakcinaci zdarmanabízí dvakrát ročně.
Kromě tradičních psů a koček, přicházejí na injekci lidé i s jinými zvířaty. "Měli jsme tu fretky či koně," poznamenala Lakomá.
Využít možnosti očkovat své zvíře proti vzteklině mohou lidé v Děčíně 12. a 13. května na několika stanovištích. "Pes musí mít náhubek, vést ho musí dospělá osoba na vodítku," upozornila Lakomá. Očkovat se bude na jedenácti místech ve městě, ve všech případech v okrajových čtvrtích, seznam je na webových magistrátních stránkách, kde se zájemci dozvědí i přesné časy.
Město při samotném očkování zpravidla nezjistí, zda jeho majitel platí povinný poplatek. Ten dělá v Děčíně sto až tisíc korun.
"Ale seznamy naočkovaných psů předává veterinář na ekonomický odbor, ten je zkontroluje a případného neplatiče tak odhalí," vysvětlila Lakomá. Připustila, že i takové případy se stávají.
"Ale rozhodně to není nijak dramatické. Na některá stanoviště chodí na kontroly úředníci s městskou policií a i ti mohou případného hříšníka odhalit," pohrozila Lakomá. Vzteklina se v České republice nevyskytuje od roku 2002. Přesto je očkování proti ní povinné.
"Podle nového zákona ale není nutné nechat psa očkovat každý rok, jsou totiž vakcíny, které mají dobu účinnosti až dva roky. Záleží tedy na tom, jakou vakcínu veterinář použije, pak to musí vyznačit do očkovacího průkazu," řekl veterinář z Krajské veterinář správy v Ústí nad Labem Petr Pilous.
Veterinář upozornil, že plošná vakcinace, jež se uskutečnila na Děčínsku v dubnu, byla poslední.
"Jsme země, která byla v roce 2004 vyhlášena jako vztekliny prostá. Plošná, letecká vakcinace už proto není třeba. Pokud by se vzteklina objevila, samozřejmě ji opět zahájíme," vysvětlil Pilous. Doplnil, že v roce 2005 se sice v republice objevila vzteklina u netopýra hvízdavého, ale ta je považována za specifickou variantu nákazy a její výskyt nemá vliv na vyhlášení statutu vztekliny prostého státu.
Nakažení člověka vzteklinou a propuknutí příznaků znamenalo až do nedávné minulosti téměř jistý rozsudek smrti.
Podle internetové encyklopedie Wikipedie se nemoc projevuje atypickým chováním, v němž se projevují absence strachu, záchvaty zuřivosti, bolest při použití motorického svalstva, nadměrná produkce slin, křeče, nadměrná vzrušivost a další poruchy osobnosti. Smrt nastává v komatu za současné paralýzy všech svalů. Moderní medicína však dokáže propuknutí příznaků zabránit. Hlavním principem léčby je umělé navození kómatu, aplikace silných dávek virostatik a látek chránících mozek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.