Přihlásit

Myslivci: Sklizeň pícnin je tragédií pro zvěř (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tragédií pro lesní zvěř je jarní senoseč a sklizně pícnin. A právě sklizně travin začínají. Pod žacími stroji zahynou ročně tisíce kusů srnčat, zajíčků, bažantů a koroptví. Ztráty odhadují myslivci na milióny korun.
Květen a začátek června považují nimrodi z hlediska ztrát na zvěři tradičně za nejhorší. Je to doba, kdy zvěř klade mláďata a zemědělci současně vyjedou do polí sklízet pícniny. Právě ve vzrostlých trávách ale kladou svoje potomstvo mladé srny a drobná zvěř.
A vedle nich zakládá hnízda i pernatá zvěř. Ztráty na mladé zvěři jsou rok od roku větší, především kvůli stále výkonnější sklízecí technice.
"Dnes se sklízí píce ve vysokých rychlostech a výkonnými řezacími stroji s několikametrovým záběrem," uvedl jednatel žďárského Okresního spolku Čes komoravské myslivecké jednoty Oldřich Sedlář.
Navíc zemědělci mnohdy nesklízejí louky po částech pro zelené krmení, ale při dobrém počasí sklidí nekompromisně všechno najednou do senáží. Podle průzkum na okrese zabíjí zemědělská technika téměř tisíc kusů srnčí zvěře ročně. Uhynou také další stovky zajíců a jiné drobné zvěře.
Moderní mechanizace způsobuje podle myslivců největší úbytek zvěře v naší přírodě. Zákon sice ukládá používat při sklizních na technice plašiče zvěře, ale to se děje jenom výjimečně.

Instalují mobilní plašiče
Snížit riziko úhynu zvěře při sklizních se snaží i samotní myslivci. Pokud jim zemědělci oznámí místo a čas, kdy do luk vjedou stroje, nimrodi na místa instalují mobilní plašiče. "Jsou to lesklé fóliové pásky, ve větru hlučné a ve slunci svým leskem navozují pro zvěř podobu ohně. Takto se dá škody z velké míry eliminovat," vysvětlil Oldřich Sedlář.
Další stovky kusů zvěře skončí ročně pod koly aut. Právě na jaře se objevuje více případů ohlášení nehod se zvěří. Podle Oldřicha Sedláře je to způsobeno tím, že srnčí zvěř v této době začíná bojovat o nejlepší teritoria s ideálními podmínkami pro život.
"Do těchto míst se stahuje nejvíc srnčí zvěře a nejsilnější srnci vyhánějí z tohoto území ostatní samce. Přitom dochází ke stresovému přebíhání zvěře právě i přes silnice. Dalším důvodem je přecházení zvěře na atraktivní pastevní místa," poznamenal Sedlář.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.