Přihlásit

Kolem Třince běhá psík, který neštěká (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je v ní zdokumentován i počet mrtvých nebo auty sražených kusů. V oblasti, kam spadá patnáct honiteb, v loňském roce skončilo pod koly aut okolo 160 zvířat. Pro nemoc, vysílení nebo na následky zranění jich uhynulo zhruba 400. Jsou mezi nimi dva jeleni, 120 zajíců a 140 kusů srnčí zvěře, která celkem čítápřes osm set jedinců.
Pozitivněji působí kolonka se záznamem vzácnějších druhů, které se v honitbách vyskytují. Myslivci loni spatřili dva rysy, 17 vyder, 70 jeřábků, 132 kormoránů, 74 krkavců a jednoho tetřeva, 54 volavek. Na vlky či medvědy štěstí neměli. Dále napočítali 117 jezevců, což je asi o 50 více než loni, 26 ondater a v polesí Smilovice Řeka objevili 10 tchořů.
Ve statistice se objevil psík mývalovitý. Po Třinecku se potulují celkem čtyři. Domovem této psovité šelmy je východní Asie. V současné době se však nekontrolovatelně šíří mimo tuto oblast do celé řady zemí včetně Česka. Dospělý psík je okolo 65 centimetrů dlouhý a váží od 4 do 10 kilogramů. Jde o všežravce živícího se bobulemi, kořínky, drobnými živočichy a mláďaty ptáků. Neumí štěkat a je to jediná psovitá šelma, která v zimě spí.
U nás se považuje za invazní druh. V posledních letech se k nám z jiných krajin světa dostává podobných druhů živočichů, rostlin a zvířat hodně. Někteří napadají nebo vytlačují původní druhy. Patří k nim křídlatka (je odlišná od slunéčka sedmitečného) nebo druh raka, který přenáší račí mor. Podle přírodovědců to je vážná ekologická hrozba. "Zavlečená fauna a flóra může v přírodě způsobit doslova katastrofu," uvádí přírodovědec Pavel Drozd.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.