Přihlásit

Poříčí čelí útoku prasat (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Neuvěřitelného půl milionu korun utratí Královské Poříčí za ochranu majetku před divokými prasaty. O tolik dráž totiž vyjde bytelnější oplocení nového fotbalového hřiště, které teď obec začíná stavět. Do vesnice se stahuje asi na pět desítek divočáků, kteří rozrývají obecní i soukromé pozemky.
Úřady kvůli napáchaným škodám povolily odstřel přímo v obci. Starosta Poříčí Ivan Stefan ale lovcům nevěří. Vytýká jim, že černou schválně nestřílejí. Dokonce do skupiny, která dostala zvláštní povolení zabíjet, prosadil "svého" místního myslivce. Sdružení od srpna loňského roku skolilo v obci šest kusů.
Do toho si někteří lidé dál stěžují. "Můj muž viděl brzy ráno běžet po silnici sedm prasat. Tady všude to rozryla a lezou do zahrad," ukazuje Růžena Kočová. Místní fotbalový klub TJ Baník raději oplotil staré hřiště armovacími sítěmi, které se používají jako výztuž do betonu. "Pomohlo to. Máme sice rozrytý celý areál, ale už ne trávník," řekl sekretář klubu Viktor Friml.
Původně obec pro stavbu nového hřiště počítala s běžným pletivem. S tím drátěným si ale divočáci poradí. "Rozdíl mezi tímto a pevnostním plotem bude půl milionu korun," spočítal Ivan Stefan. Černá zvěř podle něho poničila vršek protipovodňové hráze i louky. Aby se daly vůbec sekat, musí je nejdříve srovnat traktor se zapřaženou traverzou a bránami. "Myslivci se ale vymlouvají, že počet divočáků redukovat nemohou." Miroslav Pomichal z mysliveckého sdružení starostovi vzkázal, že jeho názor je čistě laický. "Není pravda, že se nesnažíme. Prasata jsou přemnožená v celé Evropě. Do Poříčí se stahují ze širokého okolí kvůli žaludům. Chutná jim i zkažené ovoce, které lidé vyhazují za plot. Skrz chatrné plaňky se dostanou i na zahrady. Do 1. srpna nemůžeme dospělé kusy střílet, i když berou pole útokem."
Pomichal tvrdí, že myslivec, kterého si prosadil starosta, střelil prase tak, že se ve vsi skutálelo na silnici a zaneřádilo ji krví. "Lidé mi pak nadávali, že jsem čuně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.