Přihlásit

Na silnicích žďárského okresu zahynou stovky zvířat ročně (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jedná se navíc o počet zvířat, jež jsou myslivcům nahlášena, mnoho další sražené zvěře končí nezaznamenáno. "Evidovat by se měla všechna sražená zvířata, ale ne vždy se tak bohužel děje. My vycházíme hlavně z toho, co sami najdeme, co nám nahlásí policie a někdy také veřejnost," vypočítává Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou. Pokud si člověk například sraženého srnce "uleje" do kufru auta, musí se při přistižení zodpovídat z trestného činu pytláctví, za cožmu hrozí nemalé pokuty. Nebezpečnými lokalitami jsou pro zvířata především frekventované komunikace s blízkostí lesa. "Rizikové jsou vlastně všechny silnice první třídy a samozřejmě i dálnice u Měřína, tam zahynou desítky kusů zvěře ročně," říká Sedlář.
Lze vůbec počty sražených zvířat nějak redukovat? Jedním způsobem jsou podle Sedláře chemické ohradníky, umístěné nyní podél silnice I/37 od Karlova k Borkám. "Ty ale plní svoji funkci hlavně tehdy, když je zvěř v klidu. Ucítí lidský pach pocházející ze speciální pěny a silnici se vyhne. Pokud ale prchá nebo se vzájemně pronásleduje, může i přesto vběhnout do vozovky," vysvětluje myslivec.
Dalším preventivním opatřením je klasické oplocení rizikového úseku, jaké je v okrese k vidění jen u Bohdalova. "Snažili jsme se k dotování těchto plotů inspirovat pojišťovny, ale neuspěli jsme. Přitom při srážce se zvěří pak musí majitelům aut vyplácet mnohem vyšší částky, než by je stálo vybudování plotů v nebezpečných úsecích," dodává Oldřich Sedlář.

***
Jak to funguje? Chemické ohradníky jsou tvořeny zhruba tři čtvrtě metru vysokými kůly, na jejichž vrcholu je umístěna pěna. Ta je napuštěná speciální chemickou látkou hukinol. Hukinol svým pachem připomíná velmi silný lidský pot a odpuzuje všechny druhy divoké zvěře, zejména zvěř černou. Náplň v ohradníku se doplňuje podle počasí vždy jednou za tři až čtyři týdny. Na výměnu dvoukilometrového úseku mezi Karlovem a osadou Borky na Žďársku padne jeden sprej, který vyjde na zhruba pět set korun. Chemické ohradníky se používají také k ochraně polí před zvěří.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.