Přihlásit

Slovenský ministr ulovil v Česku kapitálního muflona (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovenský ministr zemědělství Stanislav Becík nic z toho řešit nemusel. Státní podnik Lesy České republiky mu odstřel daroval.
Becík muflona skolil v oboře ve Žlebech na Kutnohorsku loni v prosinci. Provalilo se to až nyní. Agentuře ČTK to řekl náměstek ministra zemědělství Jiří Novák, který byl do konce loňského roku generálním ředitelem Lesů ČR.
Odlov slovenskému ministrovi Lesy ČR podle Nováka umožnily na žádost tehdejšího ministra zemědělství Petra Gandaloviče. Šlo o "formu poděkování České republiky za spolupráci slovenské straně". Pochybnosti o darovaných odlovech trofejní zvěře z majetku státu má někdejší dlouholetý generální ředitel Lesů Jiří Oliva. "Je to dlouhodobý vřed, který nikdo nechce řešit, protože toho mnoho lidí využívá. Slouží to jako korupční objekt," řekl Oliva. Darování lovu trofejní zvěře podle Olivy také odporuje účetním zákonům.
"Je to věc, která se na trhu normálně prodává a má svoji hodnotu. Najednou se dá bezpoplatkově určitému člověku na základě velmi nejasných kritérií," řekl Oliva.
Odlovem kapitálního zvířete se "proslavil" v roce 2001 tehdejší ministr zemědělství Jan Fencl (ČSSD). Jelena skolil v oboře Lesů ČR v Poněšicích. Oliva jako tehdejší šéf lesů k tomu uvedl, že kdyby podnik nabídl odstřel komerčnímu lovci, získal by nemalé peníze.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.