Přihlásit

Myslivost v květnu (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Proto je na místě dodržovat zákaz volného pohybu psů, bezohledných motorkářů a čtyřkolkářů v honitbách. Srnčí zvěř mění srst ze zimní hnědošedé na letní, která má rezavý odstín.
Na česká pole se vrátila velká mechanizace, silné kolové traktory, širokozáběrové stroje na zpracování půdy mají záběr i 12 m a pohybují se po poli při práci rychlostí 15 km/h, což masakruje zvláště zajíce a další drobnou zvěř.
Květen je pro myslivce časem obeznání kvality mladých srnců, od 16. května uskutečňují jejich průběrný lov.

Pytláctví šelem myslivci netolerují
U Frýdlantu nad Ostravicí byly nalezeny zbytky upytlačeného medvěda. Byla vyhlášena odměna 100 000 Kč za dopadení pytláka. ČMMJ hodnotí nález zbytků medvěda jako možné porušení platných právních norem. Ochrana velkých šelem je zakotvena v několika zákonech včetně Zákona o myslivosti. Největšího rozsahu však pytláctví dosahuje nelegálním lovem chráněných kormoránů, volavek i vyder.
V květnu myslivci dokončují čištění krmelců a krmelišť. Zbytky starého krmiva a okolní povrch půdy obsahuje zárodky parazitů, proto je po mechanické očistě vhodné okolí desinfikovat páleným vápnem či jiným prostředkem. Dalším způsobem je přemístění krmelce o několik metrů mimo původní stanoviště. Umístění posedu musí být přizpůsobeno přírodním podmínkám, nejlépe v blízkosti stromů a keřů, aby myslivec svým příchodem nerušil zvěř. Vysoké kazatelny v otevřené krajině v polích nejsou pravými klenoty krajiny.

Příprava odchoven bažantů
V bažantnicích probíhá příprava líhní a dalších zařízení a krmiv pro odchov bažantů. Nejlepším způsobem odchovu jsou metody pod kvočnou, která vštěpí bažantíkům chování, které jim umožní přežití ve volné přírodě.

Kladení mláďat
Srnčí zvěř mění srst ze zimní hnědošedé na letní, která má rezavý odstín. Podle rychlosti přebarvování lze hodnotit i zdravotní stav jedinců.
Koncem května začíná spárkatá zvěř klást mláďata, objevují se druhé vrhy zajíců, hnízdí bažanti. Na tichých procházkách přírodou lze spatřit bachyně s malými selátky. Pokud někdo nalezne opuštěné mládě na louce či v blízkosti lesa, je nutno jej ponechat na původním místě a co nejdříve nejkratší cestou se vzdálit od tohoto místa, aby nezanechal pachovou stopu v blízkosti mláděte. Pokud bychom se mláďat dotýkali, můžeme ho svým chováním odsoudit na smrt, protože ho matka již nemusí přijmout.
Stále důležitější roli hrají umělá napajedla, jako zdroj pitné vody pro zvěř. Voda je jedním z limitujících faktorů návratu drobné zvěře do přírody a díky odvodňování zemědělské půdy v 70. a 80. letech se nyní projevuje její častý nedostatek.

Krmná políčka
Krmná políčka (biopásy) pro zvěř se již zelenají a budou koncem května zvěři poskytovat pastvu. Zemědělci mohou využívat podpory na zakládání biopásů pro zvěř. Myslivci se snaží přesvědčit zemědělce, aby věnovali pro tyto účely zejména nepravidelné okraje pozemků zvláště v blízkosti lesa.
Co dalšího se děje v honitbách v první polovině května:
- přilétá křepelka, ťuhýk obecný a rorýs
- hnízdí například koroptev polní, bažant obecný, polák velký, tetřev hlušec, tetřívek obecný, jeřábek lesní, poštolka obecná
- kvete buk lesní, modřín
- probíhají první lety chroustů
- na polích probíhá kvalitativní přihnojování
- včelaři vytáčí po odvíčkování rámků první květový med

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.