Přihlásit

Název chovatelské stanice registrují čeští kynologové i evropští úředníci (Boleslavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

* Co by podle vás měl zájemce o založení chovatelské stanice udělat nejdříve?
První, co musí udělat, je ohlášení podnikání na živnostenském úřadě.

* A jak je to se jménem stanice?
Chovatel navrhne šest názvů, které se nějakým způsobem vztahují k místu působení. Návrhy zašle k registraci na Českomoravskou kynologickou unii. Odtud dokument putuje do Bruselu ke schválení a zaregistrování v Evropské unii. Tam komise vybere jeden jedinečný název, který se v Evropě neopakuje. Potvrzený ho nakonec asi za dva měsíce obdrží žadatel. Dokument se jmenuje Mezinárodně chráněná chovatelská stanice.

* Musí mít pro tuto činnost podnikatel nějaké zkoušky či vzdělání?
Nemusí.

* Jak si zapisujete narození štěňat?
Vrhy štěňat se vedou v plemenné knize. Do ní zapisují sami chovatelé. Veterinář štěněti vytetuje do ucha číslo nebo mu pod kůži vpraví čip. Samozřejmě svým podpisem potvrzuje zápis v plemenné knize.

* Tradovalo se, že chovná štěňata jsou jen ta první z vrhu. Jak je to nyní?
Ano, dříve dostávalo rodokmen jen prvních šest mláďat z vrhu. Nyní už jsou čistokrevná štěňata, tedy s průkazem původu, všechna živě narozená mláďata. Všechna štěňata mají stejnou cenu.

* Je možné se nějakým způsobem pojistit například proti úhynu psa nebo jeho zdravotnímu postižení?
O tom nic nevím, my naše psy tímto způsobem nepojišťujeme.

* Není vám vašich štěňátek při prodeji líto?
Když vím, že jdou do dobrých rukou, tak ne.

* Jak ale poznáte, že lidé, kteří si štěně odnášejí, jsou dobří a nestanou se z nich hrubiáni a tyrani zvířat?
Naši psi se prodávají za stanovenou cenu, proto si myslím, že většina z odběratelů, když už si takové štěně pořizují, musí mít ke zvířeti pozitivní vztah. Byla u nás pro pejska také Tereza Brodská. Jen si sedla na zem, hned se na ní sesypala tlupa štěňátek. Chtěla asi zachránit nějaké nedochůdče, protože požadovala hubené a malé štěně. Jenže takové u nás nenašla. Takže si nakonec nevybrala.

* Stalo se už někdy, že jste štěně zájemci neprodali?
Byl tu jeden veřejně velice známý muž, ale měl nesmyslné požadavky. Štěňátko ho nesmělo rušit při práci, okusovat jeho starožitný nábytek a muselo být hned od začátku čistotné, takže se nesmělo počurávat. Říkala jsem si, že tomu bych prodala snad jen plyšového pejska z hračkářství. Když zjistil, že to všechno, co chce, jeho štěně nedokáže, od prodeje upustil. Nyní ale řeším jiný případ. Jezdí se k nám na štěňátko dívat jedna paní učitelka. Její děti se s pejskem mazlí, fotografují si jej. Ale že prý si zvířátko vezmou až na prázdniny. Nyní na něj prý nemají čas. Říkám si, jak to bude ale po prázdninách? Věřím však, že si uvědomí, že chovat pejska není jen otázka dvou měsíců.

***
VIZITKA PODNIKATELKY * Bohuslava Slavíčková se narodila 31. května 1962 v Kutné Hoře * Je vdaná, má dvě děti * Do roku 1996 pracovala jako ošetřovatelka chovných kachen * Po skončení činnosti v drůbežárně se plně věnuje chovu psů * Má také vlastní prodejnu krmiv a potřeb pro kynologii

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.