Přihlásit

Myslivci vyzývají k ochraně životních podmínek zvěře v obci (Hornopočernický zpravodaj)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Budeme opět usilovat o udržení optimální rovnováhy a stavů zvěře nejen pro naše děti nebo vnoučata, ale i pro budoucí generace. Jsme rádi, že skončilo bezmocné přihlížení na ubývání zvěře, hlavně zajíců a koroptví, neúměrné zvyšování stavů lišek, strak a divokých prasat.
Nyní provádíme hlavně obnovování mysliveckých zařízení, zejména krmných a tlumení škodné. S napětím očekáváme období, jehož středem je červen - měsíc myslivosti. To se v přírodě probouzí nový život, srny kladou srnčata, zaječky vrhají (metají) zajíčata, proklubávají se nebo líhnou bažantíci, kuřata koroptve, kachňata, holoubata a ostatní. Liška v brlohu vrhá liščata, bachyně metá selata (selí se).
V tomto období se naše činnost bude zaměřovat nejvíce na ochranu životních podmínek zvěře, které jsou dost komplikované z důvodů blízkosti obydlených zón. Z těchto důvodů se na ty z vás, kteří vlastníte nějakého pejska, obracíme s naléhavou žádostí. V období května, června a části prázdnin je nenechávejte mimo obydlených míst pobíhat volně.
Každý i velmi malý kousek louky, remízku, rákosí apod. je potenciálním úkrytem pro nějaké to "maličké", jehož jedinou ochranou v této době, než povyroste, je jen tiše se krčit ve svém úkrytu. Dobrý nos každého pejska takové mládě najde, a i když si s ním chce pes mnohdy jen pohrát, skončí pro něj takové setkání úhynem.
Jinak je tomu v případě selat, to je bachyně vždy nablízku a připravena chránit selata i svým životem, což může být pro vašeho pejska dost nebezpečné.
Za citlivé chování v přírodě nám bude odměnou pozorování nebo alespoň zahlédnutí zvěře, která se v naší honitbě stále nachází.
Ing. Miroslav Vokřínek, předseda Mysliveckého sdružení Horní Počernice, o. s.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.