Přihlásit

Nutrie na Mostecku vytvářejí klany (Mostecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejen povodí říčky Srpiny hostí americké hlodavce nutrie. V naší přírodě přitom nemají co dělat. V devadesátých letech přestal být zájem o kožešiny, kvůli kterým byly chované, a jejich majitelé je volně vpustili do přírody. Říční krysy se tak volně v přírodě začaly rozmnožovat a na Mostecku se jim daří. Nutriím se podařilo vytlačit i ondatry.
Největší výskyt myslivci zaznamenali v jižní části Mostecka v okolí Lišnice a Polerad. Jejich rajón však dosahuje až do lounského okresu.
"V našem revíru jsou po celé vodotečně až k počeradské elektrárně," potvrdil myslivec Radek Trubač.
"Dříve zde žily hlavně ondatry, ty ovšem vytlačily právě větší nutrie, které si zvětšily jejich nory. V této lokalitě se jich pohybuje přes padesát," dodal Radek Trubač. "Nutrie přemnožené jsou, ale už to není takové, jako před lety. Z okolí Polerad se odstěhovaly pod Vtelno. My jsme proti nim nijak nezasahovali, odstěhovaly se samy," sdělil starosta Polerad Jan Sladký.
Tím, jak rychle dokáže nutrie vytvořit vlastní velké společenství, se zařadila na seznam nepříjemných invazních druhů. Samec má několik samic a zakládá rodinné klany. Nyní je období vrhů a jedna samice porodí kolem čtyř mláďat. Myslivcům a rybářům se ovšem rozmnožování nelíbí. "Nutrie nám prohrabávají hráze," sdělil rybářský hospodář Miloš Urych z místního rybářského svazu.
Břehy řek zase naruší svými tunely, podemlívá je a vyhrabává. Nutrie zválejí i plochy pole s obilím. Většinou jsou plaché, ale svojí velikostí - dorůstají až půlmetrové délky a váží okolo pěti kilogramů - vylekají i jinou zvěř. Nutrií se prý obává i liška. "Hlodavec má totiž ohromné zuby. V minulosti pokousala nutrie i malého psa," dodal myslivec Trubač.
To, že nutrie běžně není zvířetem do přírody, ale druhem, který se choval na farmách, se obecně ví. Podle pamětníků se tímto způsobem dostaly nutrie i do Polerad a k Lišnici. V Malém Březně prý byl chovatel, kterému uniklo několik párů nutrií z chovné stanice. Ty připlavaly Srpinou k Poleradům. To by mohlo značit, že říčky jsou čistější. Nutrie totiž žije v čistých průtokových vodách.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.