Přihlásit

Norek americký loví na řece Svitavě (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Řádění norka amerického trápí rybáře i myslivce na Blanensku. Do volné přírody nedávno vypuštěný malý predátor se množí v okolí Letovic. Letos kvůli němu ubylo kachen, na svědomí má také hady a ryby. Myslivci přiznávají, že boj s ním je běh na dlouhou trať.
"Před pár lety ekologičtí aktivisté na Svitavsku vypustili do volné přírody soukromý chov norků amerických a lišek stříbrných. Norci se tak dostali i do řeky Svitavy v okolí Letovic. Lidé je v řece pozorovali už rok po jejich vypuštění. Teď jsou s nimi problémy," zavzpomínal Luděk Elbl z odboru životního prostředí letovické radnice. Jeho slova potvrdil také jednatel Okresního mysliveckého spolku Blansko Jaroslav Zelený. Podle něj je možné, že norek americký začne lovit i v okolí Blanska. "Stát se to může. Je pravda, že je to jeden z druhů zvířat, která jsou nežádoucí. Zatím jeho výskyt v okolí Blanska hlášen nebyl," poznamenal Zelený.
Norek americký původně žil pouze v Severní Americe. Do Evropy se rozšířil z kožešinových farem. Na mnoha místech tak svým dravým způsobem života vytlačil i původního obyvatele norka evropského.
V některých lokalitách v České republice se už stalo působení malé šelmy kritickým. Sledováním a regulací výskytu tohoto živočicha se v současnosti zabývá také organizace Alka Wildlife. "U norka amerického je problém v tom, že se dokáže relativně rychle rozšířit. Žere přitom všechny malé až středně velké obratlovce jako hady nebo ryby, pustí se i do kachních vajíček. U nás jsou jím nejvíce ohroženi rak kamenáč, užovka a někteří vodní ptáci," popsala nejčastější oběti nezvaného hosta ředitelka Alka Wildlife Kateřina Poledníková. Dodala, že dostat výskyt tohoto zvířete pod kontrolu není vůbec jednoduché, protože lovit ho smí jen myslivecká stráž.
"Loni jsem si na norka vyšlápl, ale po roce je jak v přehradě Křetínce, tak ve Svitavě vidět znova. Upozorňují na něj i rybáři. Máme také vysledováno, že kvůli němu ubylo kachních mláďat," řekl Elbl.
Norek americký ale není jedinou hrozbou, se kterou se musí rybáři na Blanensku potýkat. "V současné době nás víc než norek trápí volavky a čápi černí. Ti začali lovit ve velkém ve většině potoků a to je pro ryby téměř katastrofa. Zmiňovaná volavka totiž dokáže lovit v jednomtoku třeba celý den. Je to přitom chráněný živočich, takže její odstřel není povolený. Doufáme, že se v tomto smyslu změní zákon a budeme moci jejich počet regulovat," vysvětlil hospodář blanenských rybářů Miroslav Odehnal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.