Přihlásit

Trubači byli v Rakousku úspěšní (Šumperský a jesenický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Krásný císařský zámek, který se rozkládá nedaleko slovenské Bratislavy, byl ve dnech 22. a 23. 5. dějištěm mezinárodní soutěže, která se koná v Rakousku každým rokem, pokaždé však v jiném koutě země.
Tradičně se této asi největší soutěže mysliveckých trubačů v Evropě účastní mnoho souborů z Rakouska, Německa, Slovinska, Polska a také soubory z České republiky. V letošním roce se zúčastnil složený soubor přerovských a zábřežských trubačů, dále Panoši - trubači Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity Brno, trubači Lesů České republiky, Lesní správy Jeseník a také česko-německý soubor Corni di Egra, který je ze západních Čech a skládá se ze čtyř českých a pěti německých trubačů. Soutěžilo se v několika kategoriích: na lovecké rohy v B ladění, ale také na lovecké rohy v ES kategorii - prestižní kategorii rakouských a německých trubačů. Ve všech kategoriích byly předepsány dvě až čtyři povinné skladby a vždy jedna skladba dle výběru souboru.
Soutěž posuzovaly dvě odborné poroty složené z hudebních odborníků v mezinárodním složení. Vlastní soutěž se konala v nádherných zahradách císařského zámku nebo na nádvoří na několika místech. Vlastní zámek i přilehlé zahrady nezapřou podobnost se zámkem a rozlehlými zahradami ve francouzském Versailles. Francie je kolébkou parforsních honů a s nimi související lovecké hudby, která byla nedílnou součástí těchto honů. Tradice troubení na těchto honech se rozšířila z Francie do celé Evropy a dochovala do dnešních dnů v mnoha zemích Evropy.
Troubení loveckých signálů či jiných skladeb loveckého charakteru je dnes součástí honů, ale mnohdy také součástí mysliveckých a loveckých slavností, Hubertských mší či zkoušek loveckých psů.
Trubači Okresního mysliveckého spolku Přerov & Zábřeh se zúčastnili Evropské mezinárodní soutěže ve Schloss Hofu ve dvou kategoriích: v kategorii P - parforsní rohy v B ladění, a v kategorii ES - lovecké rohy v ES ladění.
V první kategorii se přerovskozábřežskému souboru podařilo opět zvítězit, když obhájil dvě vítězství z předchozích dvou let. V prestižní kategorii ES náš soubor Trubači OMS Přerov & Zábřeh obsadil páté místo z celkového počtu šestadvaceti soutěžících souborů v této kategorii.
Nádherného umístění dosáhl také soubor Panoši Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity Brno, který v kategorii P obsadil druhé místo. Soubor Lesů České republiky Jeseník skončil patnáctý v ES kategorii a soubor Corni di Egra obsadil devatenácté místo v ES kategorii.
Na závěr celé soutěže se konal přehlídkový koncert různých souborů, na kterém vystoupil i velký soubor složený ze všech zúčastněných českých souborů pod taktovkou dr. Petra Vacka - mezinárodního porotce a také předsedy Klubu trubačů Českomoravské myslivecké jednoty.
Velký soubor provedl ukázky z české lovecké a myslivecké hudby, za které sklidil bouřlivé ovace ostatních trubačů i mnoha hostů. Vzhledem ke krásnému počasí i nádherné atmosféře celé soutěže odcházeli všichni ze Schloss Hofu nadmíru spokojeni.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.