Přihlásit

Bezkontaktní norování v Drahonicích (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Při tomto způsobu norování liška nepřijde do kontaktu se psem. Jsou neustále odděleni železnou mřížkou. Lišky jsou během zkoušek měněny a také se musí dodržovat stanovené přestávky pro odvětrání nory.
Přihlásilo se 24 vůdců se svými svěřenci, ale jak to tak bývá, někteří svěřenci svým pánům ukázali, že ještě ke zkoušce nedozráli, jedna fenka se hárala. Atak se nakonec samotných zkoušek zúčastnilo 21 psů - 11 jezevčíků, sedm jagdteriérů, jeden velšteriér, jeden border teriér a jeden foxteriér.
OMS Strakonice delegoval do funkce vrchního rozhodčího Karla Uhlíka, člena KK OMS Strakonice a 2 rozhodčí z okresu Písek, Libora Kurfiřta a Václava Myslivce.
Při zkouškách v bezkontaktním norování je neopominutelná funkce normistrů, kterou zajišťovali členové MS Knížkámen Drahonice Zdeněk Myslivec st. a Zdeněk Liška.
Zkoušek se zúčastnil jako čekatel na funkci rozhodčího pro bezkontaktní norování předseda KKOMS Prachatice Jaroslav Vrba. Veterinární dozor zajišťoval František Šimek. O navození té správné atmosféry se postaral trubač a vášnivý kynolog Libor Heřmánek. Na 1. místě se umístil František Bárta, jehož jezevčice Lassi od Květušského potoka za pouhých devět sekund překonala stanovenou trasu. Na zkouškách obstálo všech 21 psů. Velkou zásluhu na tom mají členové MS Knížkámen Drahonice, pod jejichž vedením probíhaly nácviky.
Celou akci lze hodnotit jako úspěšnou a díky občerstvení, zajištěného rodinou Kiewegů z Libějovic, i jako příjemnou.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.