Přihlásit

V průběhu říje se zvyšuje migrační aktivita srnčí a také černé zvěře (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žně mají i predátoři a zvláště drobná zvěř zažívá v tomto období velmi citelné ztráty. V přírodě pozorujeme rychlý růst mláďat spárkaté zvěře, které postupně přivykají krom sání mateřského mléka na příjem rostlinné potravy.
Veřejnost by měla být citlivě upozorňována, že bezohledné chování v přírodě a volné pobíhání psů je v tomto období pro volně žijící živočichy škodlivé.
V druhé polovině července probíhá srnčí říje. Na tichých procházkách přírodou můžeme pozorovat teritoriální chování srnců a také jejich vzájemné potyčky. Teritoriální srnci srdnatě hájí svoje území, často obchází jeho hranice, obnovují značení a vytrvale vyhání slabší srnce.
V průběhu říje se zvyšuje migrační aktivita srnčí zvěře, upozornění je nutno adresovat zvláště řidičům, kteří by měli být na silnicích obezřetní zvláště v lesních úsecích na častější přechody srnčí, ale i černé zvěře.
Kolize se silnějším kňourem může mít opravdu fatální důsledky, přinejmenším hraničící s totální destrukcí vozidla, proto jezděme po silnicích ohleduplně nejenom vůči ostatním řidičům či volně žijícím živočichům, ale také v zájmu své vlastní bezpečnosti. Na vozovce nemusí stát jenom stokilový kňour, ale i spadlý náklad, vyvrácený strom po letní bouřce či nepozorné dítě. Pokud chceme z prázdninových procházek odcházet z přírody s poznáním, dosyta občerstveni rozmanitostí přírody, nechť nás na našich toulkách provází i ohleduplnost ke zvěři.

SUŠENÍ SENA, LETNINY, KONTROLA USKLADNĚNÍ
Počátkem července kontrolují myslivci kvalitu uskladněného sena. Většina skladů musí být z 2/3 naplněná, protože druhá seč luk (oava) již nebývá výnosná.
V červenci obrůstají louky po senoseči, probíhá druhá sklizeň vojtěšky. Kvalitně usušené a uskladněné seno je základem přikrmování zvěře v zimě.
V průběhu sušení není možné připustit zmoknutí sena, protože dochází ke snížení kvality a zaplísnění. Plísně vytvářejí zdroj mykotoxinů, které mají negativní vliv na metabolizmus zvěře.
Zajištění dostatečného množství kvalitního sena pro zimní přikrmování je pro myslivce nutnost. Seno lze nahrazovat kvalitní senáží, uchovanou nejlépe v balících obalených krycí fólií. Nekvalitní krmivo značně snižuje efekt přikrmování zvěře v období nouze.
V červenci myslivci suší letninu. Za letninu se považují sušené letorosty listnáčů, keřů, ostružiní a maliní, které v zimě slouží pro přikrmování spárkaté zvěře jako doplněk potravy s vysokým obsahem tříslovin, což napomáhá snižování škod na lesních porostech.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.