Přihlásit

Konec zbraňové amnestie se blíží (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Amnestie se týká zbraní kategorie A, B, C nebo jejich hlavních částí. Zbraň lze odevzdat na kterékoliv policejní stanici. Do kategorie A spadají zakázané zbraně - samopaly, kulomety a samonabíjecí vojenské pušky. V kategorii B, podléhající povolení, jsou začleněny krátké opakovací nebo samonabíjecí zbraně, jako jsou pistole a revolvery. Do kategorie C, kde je ohlašovací povinnost, patří brokovnice, perkusní revolvery a malorážky s délkou hlavně nad 280 milimetrů.
"Od počátku amnestie do konce června využilo v rámci Moravskoslezského kraje možnosti odevzdat zbraň celkem 265 osob," uvedla mluvčí severomoravské policie Soňa Štětínská s tím, že lidé přinesli 332 zbraní a 4373 nejrůznějších nábojů.
"Ze zkušenosti policistů vyplývá, že osoby, které zbraně a střelivo odevzdaly, většinou čekaly právě na novelu uvedeného zákona. Dotyční si byli vědomi, že budou mít možnost zbraně a střelivo odevzdat beztrestně," řekla Štětínská.

Kuriozita
V Moravskoslezském kraji se o největší rozruch postaral pětačtyřicetiletý muž z OstravyBartovic. Přinesl totiž těžký kulomet vzor 37 vyrobený v československé Zbrojovce Brno. Běžně se ve své době používal například v bunkrech jako součást výzbroje. Do rukou policistů se dostaly i dva samopaly německé a sovětské výroby z druhé světové války -MP 40 a PPŠ Špagin. Ze stejného období jsou i dvě vojenské samonabíjecí pušky - německá G 43 a sovětská SVT. Všechny byly střelbyschopné.
Jak již dříve uvedl Pavel Tileček, vedoucí odboru pro zbraně, co se týká jednotlivých druhů, mezi odevzdanými zbraněmi převažují brokovnice, signální pistole, malorážky a dlouhé kulové zbraně. V Moravskoslezském kraji se nejvíce zbraní objevilo na Opavsku, většina z nich pocházela z období druhé světové války.

Legalizace
S odevzdanými zbraněmi se lidé nemusejí definitivně rozloučit. Je však nezbytné, aby do dvou měsíců požádali o vydání dokladů, které je opravňují k držení této zbraně nebo její hlavní části. Pokud tak neučiní, nebo se žádostí o vydání dokladů neuspějí, bude postupováno stejně jako při zániku platnosti zbrojního průkazu.
Poslední podobná amnestie se uskutečnila v roce 2003. V celé České republice lidé tehdy přinesli 4192 zbraní. V policejních skladech se tehdy kromě klasických zbraní, jako jsou pistole či samopaly, objevily i kuriozity v podobě plamenometu či protitankové pušky. Při první zbraňové amnestii v roce 1996 skončilo v policejních skladech 3704 zbraní.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.