Přihlásit

Zachraňování lesní zvěře (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ta zvěř začne být totálně ohrožena právě zahájením jejího zachraňování.
Nutno zdůraznit, že žádná zvěř, včetně mláďat, ať živá či mrtvá, nemůže být nikam přemísťována bez vědomí a souhlasu místního mysliveckého hospodáře té které honitby. Ten je jmenován státními orgány a je odpovědný za veškeré hospodaření se zvěří uvnitř hranic příslušné honitby. Není možno obhajovat odchyt a převážení zvěře "odborníkům" kamsi do myslivny, stanice záchrany zvířat a podobně.
Před několika dny jsme si přečetli v Českobudějovickém deníku, že u Roudného poblíž Českých Budějovic byl zachráněn koloušek (je mládě jelena), srnče, či srneček, údajně ohrožený tím, že stál ve stoce ve vodě. Odvezen byl odborníkům na Zavadilku, kde však za dva dny zhasl. Ve skutečnosti šlo zřejměo nemocného ročního srnce. Jinak by takto dospělý kus nebylo možno ani odchytit, a posléze krmit a tím i "zachránit" už vůbec ne.
Článek vykonal opět medvědí službu, povzbudil další zachránce a ubezpečil je, že nejlepší odborníci na zvěř jsou kdesi ve stanici záchrany u Doudleb a na Zavadilce.
Ten srnec by byl pravděpodobně také uhynul, ale když nebyl nesen velkou vodou a jenom stál ve stoce, nebylo potřeba zachraňovat, ale jenom případně uvědomit příslušného mysliveckého hospodáře. Takto jeho smrt byla uspíšena a navíc doprovázena nesmírným stresem. Sebevětší odborník není schopen ani odrostlejší srnče, natož dospělý kus naučit v zajetí brát potravu.
Žádáme znovu veřejnost, městskou policii, která odchyt na podněty lidí provádí, aby uvažovali moudře a neignorovali myslivecké hospodáře. Však těch tragedií a pastí je v přírodě stále dost: otevřené meliorační studny, úhyn mláďat pod sekacími stroji, hnijící balíky a sítě z nich, zabíjení zvěře rychle jedoucími auty. Před několika dny zabilo auto srnu na silnici mezi Komařicemi a Pašinovicemi a zůstali po ní dva sirotci.
Pravda je, že zachraňovat lze mláďata jen prokazatelně mrtvé matky. Ale tato dvě srnčata jsou již tak velká, že odchytem a dudlíkem se již zachraňovat nedají, ale také bohužel tak malá, že bez matky těžkou mohou přežít. Tento příklad uvádím na důkaz toho, jak je složité posuzovat, kdy zachraňovat a kdy ne
Lidé mohou zvěři a myslivcům pomoci, ale zejména ohleduplností a předvídavostí při jízdě motorovými vozidly, zemědělci spoluprací při senoseči a lidé při spatření mláďat rychlým odchodem. Rozhodně však ne zachraňováním neohrožených mláďat.
Oldřich Tripes

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.