Přihlásit

Test: Popiš bažanta mysliveckou mluvou (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Planá nad Lužnicí
Mě nevadí, když se střílí, hlavně když jsou pak řízky, vtipkuje Martin Grund z Vranova nad Dyjí. Spolu s dalšími osmapadesáti malými myslivci a ochránci přírody teď tráví 14 dní na soustředění v letním táboře Palcát v Plané nad Lužnicí, kde se koná finále myslivecké soutěže.
Kromě testů ze znalostí ze zoologie, botaniky, kynologie, lovectví i historie myslivosti, ekologie a ochrany přírody čeká děti ze třetích až pátých tříd závěrečná poznávací stezka, která prověří vše, co se v průběhu tábora naučí.

Taťka myslivec
"Testy už máme za sebou. Já už dvakrát vyhrál v okresním kole a loni jsem byl v národním finále čtyřiadvacátý," říká desetiletý Martin Grund.
Soutěž je postupová. Do tábora se sjeli postupující z místních, okresních i krajských kol soutěže Zlatá srnčí trofej, ale i ti, kteří jen mají o myslivost zájem.
"Taťka je myslivec a bude učit na lesárně v Trutnově. Mě to taky baví, chodím s tátou do lesa. Test byl ale těžký. Měl jsem trochu problém popsat bažanta mysliveckou mluvou," připustil Přemek Macl z Trutnova.
Tábor se organizátorská Českomoravská myslivecká jednota snaží pořádat pokaždé jinde, aby děti poznaly co nejvíce koutů naší země. Kromě klání a výuky na ně čeká i spousta her a soutěží.
"Chybět nebude ani stezka odvahy. V mnohém je to jako klasický tábor," zhodnotil hlavní vedoucí tábora Ladislav Pařil.

Na daňky a černou
Včera se všichni současní obyvatelé chatek v plánském Palcátě vydali na první výlet do bažantnice a obory s daňky a černou zvěří.
"V úterý pojedeme do zámku Ohrada, kde je myslivecké a lesnické muzeum. Ten samý den se stavíme ještě ve Staré oboře a v Poněšicích, kde byl uloven nejsilnější jelen v republice," prozradil část programu Pařil.
Soutěž je rozdělena do dvou kategorií. Starší děti z šestých až devátých ročníků vystřídají své mladší kolegy začátkem srpna.
"Ty děti mají často daleko lepší znalosti, než leckterý myslivec. Klidně by zvládly udělat zkoušky z myslivosti," upozornil jeden z dlouholetých vedoucích Martin Záviška. Na tábor jezdí v kuse už dvacet let, z toho prvních šest roků jako dítě.
Za zmínku určitě stojí hlavní cena, o kterou se bude bojovat. "Vítěz získá vzduchovku, pohár a obrázek s mysliveckou tématikou. Bez odměny ale nezůstane nikdo. Pro všechny jsou připraveny upomínkové předměty, jako je hrneček, kšiltovka nebo tričko," shrnul Záviška.

Želízka v ohni
Zázemí pro národní kolo soutěže poskytl táborský dům dětí a mládeže. Okres Tábor má ve finále také dvě želízka v ohni.
"Máme v soutěži šampiony z okresu. Za mladší bojuje Tomáš Cuřín, a za ty starší je to Stanislav Vyhnal. Oba dva jsou členové našeho kroužku ochrany přírody a myslivosti," uvedl ředitel DDM Josef Musil.
Stanislav Vyhnal byl loni navíc nominován do krajského kola talent roku, kde se v silné konkurenci v přírodovědné kategorii umístil na třetím místě.
O muziku se na táboře postarají mladí trubači Okresního mysliveckého spolku Tábor při Základní umělecké škole Sezimovo Ústí pod vedením Šárky Kvičínské.
"Tím se zahajují lovy, krásně se to sem hodí," uzavřel Musil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.