Přihlásit

V parohové chodbě teplického zámku je vystaveno 91 trofejí (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V období středověku pak byla myslivost oblíbenou kratochvílí pouze úzké a většinou té nejvyšší společenské vrstvy - aristokracie. Ačkoliv bylo u nás v roce 1918 šlechtictví jedním z prvních zákonů nové republiky 1918 zrušeno, četné zámecké trofejní sbírky spolu s myslivostí jakožto ušlechtilou loveckou aktivitou přežily až do dnešních dob.
Podobnou sbírkou trofejí se může v současné době znovu pochlubit i Regionální muzeum v Teplicích, umístěné v historickém areálu zámku. Již v roce 1977 byla v renesanční chodbě zámku umístěna expozice paroží pocházejícího většinou ze šlechtických obor v Podkrušnohoří. Expozice nesla příhodný název "Parohová chodba", avšak koncem již 80. let minulého století došlo z důvodu rekonstrukce k jejímu zrušení.
V roce 2008 však bylo rozhodnuto o opětovné instalaci sbírky, přičemž do současné podoby byla uvedena v květnu 2009.
Jak dodal vedoucí přírodovědného oddělení Bohuslav Boček, mají veškeré vystavené exponáty skutečně nesmírnou historickou a dokumentační hodnotu. Z velké části jde o paroží pocházející ze zámků Teplice a Jezeří, odkud bylo zachráněno před zničením či prodejem do soukromých sbírek.
"Každý jednotlivý kus paroží je významný v tom ohledu, že jsou u něho obsaženy rovněž informace týkající se osoby střelce, data a lokality lovu. Snad nejzajímavějším kouskem, který zde máme, je druhý nejstarší v naší sbírce. Jde o paroží nepravidelného osmnácteráka a kdysi ho v Dubí střelila samotná dcera císařovny Marie Terezie. Parohová chodba je rozdělena na dva menší celky, v nichž je dohromady umístěno celkem 91 skutečně výstavních trofejí," upozorňuje na konec Boček.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.