Přihlásit

Ornitologové kroužkovali ohrožené sokoly (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Národním parku České Švýcarsko ochránci přírody okroužkovali sokolí mláďata. Letos bylo zaznamenáno šest přírůstků kriticky ohroženého sokola stěhovavého, barevný kroužek ornitologové připevnili dvěma mladým dravcům. V předloňském úspěšném roce bylo vyvedeno 15 sokolích mláďat, v roce 2008 pouze tři.

Prvořadé je bezpečí vzácných opeřenců
"Kroužkování se provádí pouze v případě, že je pro sokoly bezpečné. Kdyby například hrozilo vypadnutí mláďat z hnízda, od kroužkování se upouští," řekl mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov a dodal, že kroužkování v tomto roce proběhlo na jediném hnízdě a bylo provedeno neobvykle pozdě, jelikož se jednalo o náhradní hnízdění sokolího páru. To nastává v případě, že se první hnízdění z nějakého důvodu nepovede, například při vyrušení hnízdícího páru nebo při zničení vajec.
Z přirozených vlivů lze jmenovat kunu, výra či krkavce. Nelze samozřejmě opomenout ani možnost vyrušení hnízdících ptáků člověkem," podotkl Salov.
Nedisciplinovaní návštěvníci, kteří v době hnízdění nerespektují zákaz vstupu do dočasně chráněných lokalit, jsou pro ohrožené ptáky vážnou hrozbou. Podle informací správy národního parku jsou případy narušení hnízdišť, které mívají pro mláďata smrtelné následky, naštěstí jen ojedinělé.
"Pokud dojde k vyplašení hnízdícího páru, mohou zastydnout vajíčka. V případě, že se mláďata již vylíhla, čeká je několikadenní trápení, než uhynou hlady," popsal smutný osud ptačích mláďat mluvčí.
Monitoring sokola stěhovavého probíhá již od samých počátků národního parku. Ochránci přírody mají například poznatky, že se samička z Týnského chrámu v Praze usídlila v sousedním Saském Švýcarsku, se sokoly z Českého Švýcarska se naopak můžeme setkat u německého města Oybin či v polském národním parku Góry Stolowe.
"Rekordní údaj zatím máme o našem sokolovi, který dokázal přeletět Alpy a byl nalezen v Itálii, kde ale bohužel uhynul," řekl Salov.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.