Přihlásit

Pořádali lesní zkoušky ohařů (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sloupnice
Okresní myslivecký spolek Ústí nad Orlicí pořádal v sobotu spolu s mysliveckými sdruženími Březina České Heřmanice a Háje Sloupnice na území jejich honiteb v okolí lokality u Mudáka lesní zkoušky ohařů. "Drobné práce se odehrávají v honitbě Mysliveckého sdružení Březina, barvy a vlečky v honitbě sdružení Háje," upřesnil ředitel zkoušek Josef Pávek.
"Existují zákonné předpisy, které určují počet lovecky upotřebitelných psů pro honitby, tyto zkoušky jsou pro lesní honitby," vysvětlil vrchní rozhodčí Miroslav Matějka a pokračoval: "Jsou to zkoušky lovecké upotřebitelnosti především pro dosled spárkaté zvěře a pro lesní práce, jsou tam i disciplíny s drobnou zvěří a s liškou."
Jedenáct ohařů, šest z Orlickoústecka a pět z Chrudimska, muselo prokázat řadu dovedností: přenést střelenou lišku přes překážku, zůstat v klidu na stanovišti při simulaci honu, kdy se střílí a honci halekají, nebo pracovat na "pobarvené" stopě při dosledu spárkaté zvěře. Dalšími disciplínami byly vlečky, vyhledávání zvěře v houštinách nebo slídění a vyhledávání zvěře v řídkém lese.
Orlickoústecko, konkrétně honitba Parishových lesů v Žamberku, bude počátkem září hostit významný memoriál hrubosrstých ohařů s mezinárodní účastí. V těchto všestranných zkouškách budou startovat němečtí krátkosrstí ohaři, maďarští ohaři, pudlpointeři a čeští fousci z Česka, Slovenska, Rakouska a Maďarska. Podobně významná akce se v regionu naposledy konala zhruba před dvaceti lety.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.