Přihlásit

O úklid lesa se postarali myslivci (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Úklid lesa
Myslivci ze sdružení Stráž Lažiště se rozhodli právě kvůli tomu jednu ze svých brigád věnovat úklidu lesa.
"Brigádu jsme uspořádali ve spolupráci s obecními úřady Lažiště a Zábrdí v lesích, na kterých naše sdružení hospodaří. Sebrali jsme celkem čtyři valníky odpadu. Je až s podivem, co všechno je v lese možné najít. Není problém narazit na pneumatiky, neobvyklá není ale ani pračka nebo lednička," popisoval nálezy člen sdružení František Hodina.

Srnčí zvěř
Sběr odpadu není jedinou činností, kterou se sdružení zabývá. Ve spolupráci se zemědělci například každoročně myslivci obcházejí se psy sečené plochy, ze kterých vyhánějí srnčí zvěř.
"Vyženeme i třicet srnčat, která by jinak zemřela v sekačkách. Taková ztráta by už byla opravdu hodně znát," vysvětloval dále člen sdružení Hodina.

Honitby
Sdružení Stráž Lažiště se také stará o zazvěření honitby, vypouští každoročně například několik desítek kusů chráněné koroptve polní nebo bažanta, tedy druhy, které potom ani neloví.

Ochrana přírody
Podle něj ale myslivost není jen lov, ale především také ochrana přírody.
"Proto budeme i nadále pokračovat ve sběru odpadu v lesích, abychom krajinu, která nám byla svěřena k opatrování, předali další generaci alespoň v takovém stavu, v jakém jsme ji dostali," zakončil František Hodina.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.