Přihlásit

Dravec si vždy zachová svou hrdost a identitu (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

* Má sokolnictví v dnešní době praktické uplatnění?
S pomocí dravců se třeba zajišťuje bezpečnost přistávajících či vzlétajících letadel na letištích. Mezinárodní letiště mají dokonce povinnost mít stanici biologické ochrany. Sokolníci mají za úkol vyplašit ptactvo, které by mohlo letadla ohrožovat. Dravci je v době mezi přistáními vyrušují. Nejdříve to bylo na vojenských, dnes i na civilních letištích. Stále je to jediný způsob, jak ochránit letadla před ptáky - případné nasátí opeřence do motoru totiž znamená ohrožení lidských životů.

* Co člověk potřebuje k tomu, aby se mohl stát sokolníkem?
Musí především složit příslušnou zkoušku z myslivosti a vlastnit lovecký lístek. Také skládá speciální sokolnickou zkoušku u sokolníků při Českomoravské sokolnické jednotě.

* Co všechno taková zkouška obnáší?
Uchazeč musí prokázat znalosti z historie sokolnictví a zoologie - o dravcích musí vědět prakticky vše. Měl by znát nemoci dravců, způsoby výcviku, ale to je jen základ. Každý dravec je jiný. Je třeba si uvědomit, že se nejedná o psa ani o kočku. Dravec si vždy zachovává svoji hrdost a identitu. Spolupracuje s vámi proto, že je to pro něj výhodné, ne proto, že jste jeho pán. Některý dravec k vám sice určitým způsobem přilne, ale je vždy na něm, zda se chce vrátit, nebo ne.

* Přistupujete k jednotlivým druhům dravců, které máte, různě?
Jistě. Povaha dravců je různorodá, životní návyky jsou u každého druhu jiné. Například sokol je dravec, který létá vysoko, útočí na kořist střemhlav a je "povahově" podobný krahujci nebo jestřábovi. Tito dravci loví v uvozovkách vše, co se před nimi mihne. Naopak raroh je spíše myslitel. Preferuje to, co se sám naučí lovit.

* Stalo se někdy, že by vám dravec ulétl?
Občas se to stává, Dnes už sice máme pomocníky v podobě drobných vysílačů, podle kterých jsme nějakou dobu schopni dravce sledovat. Jednou mi v Ostravě uletěla káně, ale druhý den se mi vrátila. Takových šťastných návratů ovšem nebývá mnoho. Jednomu kolegovi se například stalo, že mu uletěl raroh. Jel za ním až do Španělska. Když ale dravec přeletěl do Afriky, musel to vzdát. Člověk se s tím musí nějak vyrovnat. Nadruhou stranu, pokud sokolník ví, že pták přežil, je svobodný a schopný se sám o sebe postarat, může z toho mít dobrý pocit.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.