Přihlásit

Divočáci míří v létě i do měst (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divoká prasata překvapila třeba Radima Labaje z Adamova na Blanensku. "Okolí Vlásenky by mohlo vyprávět. U nás na zahradě si smlsli na bramborách," zmínil se Labaj. Jeho slova potvrdil starosta Adamova Jiří Němec. "Divočáky jsem potkal jednou kolem desáté hodiny večer, když jsem se vracel z práce. Už minulý rok nás na ně upozorňovali lidé žijící v sídlišti Ptačina nebo na Kolonce. Tlumočili jsme to správci okolních lesů," uvedl Němec s tím, že není výjimkou, že může člověk v ulicích uprostřed noci narazit také na srnu, lišku či lasičku.
Podle Jaromíra Halámky, vedoucího polesí Habrůvka, divočáci navštěvují také políčka v Habrůvce. "Pletivo od plotu pro ně není překážkou. Odradil by je jen plot s elektrickým napětím," upozornil Halámka. Pokud divoká prasata sežerou úrodu, lesníci obvykle zaplatí sadbu poškozených brambor či obilí.

Nemají co žrát
Divoká prasata se skutečně na sklonku léta odvažují do obydlených oblastí. Tvrdí to Jaroslav Zelený z okresního mysliveckého spolku. "Divočáci byli přes jaro v polích. Pšenice a řepka jsou však nyní posečené. Prasatům tak zůstala jen kukuřice," míní Zelený a podotkl, že v lesích chybějí žaludy a bukvice, které divočákům chutnají.
Divočáci jsou podle Zeleného plachá zvěř. Pokud se v jejich blízkosti objeví člověk, utečou. Přesto mohou být v některých případech nebezpeční. "Riskantní by bylo pro člověka potkat postřelené divoké prase nebo bachyni se selaty," pokračoval Zelený.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.