Přihlásit

Divočáci se přemisťují z řepky do kukuřice (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"V době, kdy na polích byla ještě vzrostlá řepka, skrývala se prasata tam. Ta je teď už ale sklizená, takže zvěř hledá útočiště jinde," podotkl Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou.
Počty "divočáků" jsou podle něj na Žďársku sice poměrně vysoké, ale nijak extrémní. "Prasata jsou spíše více vidět, protože teď bylo přesně to období, kdy musela opouštět sklizená řepková pole," vysvětlil myslivec. Jelikož již ale v tuto dobu dosahuje dostatečné výšky kukuřičný porost, přemisťují se "divočáci" tam. Lesy, které černá zvěř běžně obývá, jsou totiž od jara do podzimu plné houbařů, turistů a také sběračů lesních plodů. Zvířata tam nemají klid, a dávají proto přednost zemědělské půdě. Ta jim se svými plochami hojně osetými kukuřicí a řepkou dávají možnost získat nejen úkryt, ale i potravu.
Zatímco na dospělé bachyně a kňoury se vztahuje doba hájení, mladá selata a takzvané "lončáky", tedy černou zvěř ve věku zhruba od jednoho do dvou let, mohou myslivci lovit celoročně. Regulují tak jejich počet.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.