Přihlásit

"Rytíři lovu" zvou na slavnosti (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Z úcty ke svému zakladateli hraběti Františku Antonínu Šporkovi je první říjnovou sobotu pořádá Řád svatého Huberta. Vněkterých letech na ně přijíždí až deset tisíc návštěvníků.
Třebaže původní záměr pořadatelů byl hold přírodě a myslivosti, za šestnáct let slavnosti získaly na společenské prestiži. Významem dávno přesáhly hranice regionu.
Slavnosti věnované patronu myslivosti začínají průvodem.
Podle typických plášťů s kožešinovým límcem v něm lze snadno poznat členy řádu. Představují se rovněž hosté a účinkující.

Ve znamení lovu
Program slavností má tradiční pevný rámec.
Návštěvníci se mohou dívat na práci sokolníků, seznámit se s plemeny loveckých psů nebo sledovat "hon na lišku" při Hubertově jízdě.
V celém areálu Šporkova sídla jsou rozmístěna stanoviště, na nichž řemeslníci předvádějí práci motivovanou přírodou a myslivostí.
Kdyby se děti trochu nudily, mohou je rodiče zavést na divadelní představení. Předváděné hry a tance jsou - jak jinak - barokní.
Pořadatelé pro nejmenší návštěvníky připravují soutěže. Aby charakterem zapadaly do myšlenky akce, bývá jejich tématem příroda a ochrana životního prostředí.
Své místo na slavnostech má každoroční národní soutěž ve vábení jelenů. Zvukovou kulisu ještě dotváří troubení na lesnice a borlice s ukázkami historické hudby na tyto speciální nástroje.
Význam a slavnostní charakter podtrhuje svatohubertská mše svatá. Obvykle ji slouží královéhradecký biskup Dominik Duka.
V kostele Nejsvětější trojice na Kuksu je během dne možno vyslechnout koncerty přednesené na historické nástroje nebo varhany.
Také výtvarné umění je na slavnostech zastoupeno, a to výstavami obrazů a historických loveckých zbraní.

Je nač se těšit
Příjemně znavený návštěvník se může občerstvit bohatou nabídkou zvěřinových specialit, medovinou a kvalitním vínem.
Den ukončí velkolepý ohňostroj s hudební a světelnou kompozicí.

***

Kdo je kdo: Řád svatého Huberta
Řád svatého Huberta (ŘsH) je rytířský, myslivecký, světský řád uznávající křesťanské principy života.
. Novodobý řád se svým posláním plně hlásí k myšlenkám a odkazu řádu původního.
. V čele stojí velmistr řádu a výkonný sbor Rady mistrů, složený z mistrů ŘsH.
. Členové Řádu jsou pasováni na rytíře, mají právo udělení dědičného erbu a nošení názvu EOSH (Egui Ordini sancti Huberti - rytíř Řádu svatého Huberta).
. Řád působí na celém území naší země prostřednictvím dvanácti prefektur.
. Do řádu jsou přijímáni všichni občané, muži i ženy, kteří jsou křesťané a vykonávají alespoň deset let právo myslivosti.
. Přijímací ceremoniál, který se koná po splnění stanovených podmínek, je prakticky totožný s původním ceremoniálem z dob Šporkových a odehrává se dvakrát do roka, a to v předvečer výročí úmrtí zakladatele (29. března) a na svátek svatého Huberta (3. listopadu) v Hubertově kapli v Hospitalu Kuks.
. Počet členů řádu je stanoven číslem sestaveným z data narození a úmrtí zakladatele, což je takzvané "numerus clausus".

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.