Přihlásit

Jubilejní ročník Memoriálu Rudolfa Kristla (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tato soutěž patří mezi nejtěžší v Evropě a jezevčíci zde musí předvést svoji všestrannost. Dokázali, že zvládnou norování na lišku, poslušnost, chování po výstřelu, slídění, vodění na řemeni, stopovat a dohledat zvěř, přinést kachnu z hluboké vody, práci na pobarvené stopě a řadu dalších neméně náročných úkolů.
Mezi soutěžícími byla například Magdalena Štěpánková. Tato chovatelka je původně z Plzně, ale aby mohla chodit se svými jezevčíky do lesa, přestěhovala se z Plzně k Prachaticím. Do Horní Bělé přijela s nejmladším psem letošního memoriálu, jedenapůlletým drsnosrstým Artušem z Brdlen, kterému říká Pete nebo Petík. Kromě něj má tato chovatelka ještě další čtyři starší jezevčíky, se kterými už také na několika soutěžích byla.
Teď Petík dorost do věku, kdy je připraven na svoji soutěžní premiéru. A nutno podotknout, že celkem úspěšnou. "Od narození jsme začínali s přivoláním a pak postupně s dalšími věcmi. Chodíte s ním do lesa, a jde mu to v podstatě samo. Ti psi to umí, jen jim musíte dát příležitost. Když s jezevčíky nic neděláte, nedá se s nimi vyžít. Musíte je zabavit, jako děti," říká chovatelka. Svěřila se, že například při trénování přinášení kachny z vody začíná nejprve s činkou a různými atrapami. Pak shání třeba z bažantnice nebo od chovatelů kachen úhyny. "Nebo když jedu autem a na silnici je něco přejetého, mám aport," směje se. Na barvu si zase bere vepřovou krev z jatek. "Takže chovatelé jezevčíků mají mrazáky plné chcíplotin a flašek s krví," dodávají její kolegové.
I když je memoriál Rudolfa Kristla velmi náročnou a prestižní soutěží, panovala zde v jejím průběhu celkem dobrá nálada. "Taková soutěž je v podstatě společenskou událostí. Všichni se tu známe, setkáváme se i na jiných soutěžích po celé republice," vysvětlili majitelé loveckých psů, kteří jsou většinou i členové mysliveckých spolků.
Závěr už byl trochu napjatější. Přesto vše skončilo vyhlášením vítěze, respektive vítězky. Stala se jí Zam-bi-a z Debrý majitelky Lucie Tolarové z Chotíkova.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.