Přihlásit

Začalo období honů drobné zvěře (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Od prvního září začíná pro myslivce období honů drobné zvěře. Celoroční práce a snaha se tak v následujících měsících myslivcům může vracet v podobě úspěšného odlovu. Lovit se bude nejprve kachna divoká, následovat bude bažant a později zajíc. Vrcholem tohoto období je pak předvánoční čas. "Samozřejmě je veškerý odlov zvěře plánován, monitorován a vyhodnocován všemi, kdož mají s myslivostí něco společného. Společné hony začínají vždy nástupem a hlášením, kontrolou zbraní a dokladů potřebných pro používání zbraní. Často je nástupu přítomna skupina policistů, kteří provádí kontrolu souběžně s myslivci a navíc kontrolují, zda se někdo neprovinil konzumací alkoholu před honem," přiblížil další související záležitosti honů Vladimír Tancík, tiskový mluvčí OMS Opava.
Prvním honům, které se uskuteční už tuto sobotu, věnují pořadatelé velkou pozornost i v oblasti bezpečnosti zacházení se střelnou zbraní, a tak často před výstřelem zní z úst střeleckého referenta či mysliveckého hospodáře citace zákona a dobré rady. Prevence je ale důležitá i v jiném směru. Vzhledem ke skutečnosti, že v řadě honiteb jsou rekreační zařízení, lze očekávat, že občas zbloudilý brok ťukne do střechy chalupy, po ránu bude u vodních ploch trochu větší hluk způsobený střelbou nebo nervózními psy.
"Žádáme proto spoluobčany o pochopení a trpělivost. Současně je žádáme, aby si více než kdykoli v průběhu roku hlídali své pejsky, zbytečně je nevystavovali nebezpečí tím, že je pouští z dohledu a svého vlivu," vzkazuje čtenářům Vladimír Tancík.
Velkým nešvarem a nezodpovědností je vjíždění vozidly nebo vcházení do oblastí, kde probíhají hony. Bohužel není v silách myslivců podobným excesům zabránit. Řidiči by si ale měli uvědomit, že tím ohrožují hlavně sebe a své blízké.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.