Přihlásit

Myslivost v měsíci září (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letošní žně začínaly s týdenním zpožděním, probíhaly však rychle a výnosy byly mírně nadprůměrné, krmiv bude dostatek, ale při tom je nutné dbát nejen na jejich kvalitu a také na dobré podmínky pro uskladnění.
Zaplísnění ve skladech i v přikrmovacích zařízeních značně snižuje efekt přikrmování a může ohrozit zdraví zvěře. Umístění krmelců je nutno měnit v návaznosti na plochy oseté ozimou řepkou, aby vhodným přikrmováním bylo možné eliminovat hromadné úhyny zvěře zapříčiněné vysokou konzumací listů řepky.

Pravidelné úpravy a kontroly krmelců
I přes přísné podmínky během registrace odrůd řepek se stále vyskytují odrůdy s vysokým obsahem jedovatých glukosinolátů. Krmelce jsou pravidelně kontrolovány a průběžně opravovány, a to i z důvodů častých projevů vandalizmu zvláště v příměstských oblastech. V září začínají svou funkci plnit tzv. "biopásy", které zvyšují úživnost honitby a poskytují kryt pro zvěř. Pro biopásy je vhodné využít nepravidelné okraje velkých pozemků zvláště v blízkosti lesa.
Na polích vzchází ozimá řepka, vydrol obilnin, probíhá seťová orba pro ozimé obilniny a samozřejmě i setí ozimého ječmene, později pšenice, žita a tritikale.
Končí sklizeň máku, probíhá sklizeň sóji, lupiny, slunečnice, poloraných odrůd brambor a také kukuřice na siláž.

Škody na kukuřici
Na polích, kde probíhá sklizeň je dle nového zákona o myslivosti 449/2001 Sbírky zakázáno lovit zvěř, tedy na pozemcích, na kterých současně probíhá sklizeň a také na sousedních pozemcích ve vzdálenosti do dvě stě metrů od hranice těchto pozemků, a to hlavně z důvodu bezpečnosti. Škody na kukuřici způsobené zavíječem kukuřičným jsou letos výrazně vyšší než v loni a jsou zaměnitelné s poškozením divočáky. Pěstování kukuřice odolné proti zavíječi je velmi perspektivní.
V lesích probíhá asanace stromů po polomech a napadení kůrovci. Při vyšší vlhkosti půdy je možno provést podzimní výsadbu stromů, do suché půdy však vysazovat nemá smysl, protože zalévání výsadbu značně prodraží.

Lov černé zvěře
Srnčí zvěř se intenzivně paství a postupně začíná přebarvovat, měnit srst, což lze využít pro rozpoznání průběrných kusů "holé" srnčí zvěře. Za jasných nocí se myslivci věnují lovu černé zvěře zvláště na strništích a posečených loukách. Zásadně však neloví samostatné kusy.
Jsou to zpravidla kňourci, kteří se oddělili od tlup, příliš neškodí a budou tvořit základ sociální struktury populace černé zvěře.

Jelení říje si žádá klid v honitbách
Probíhá houbařská sezóna, proto je na místě dodržování všech bezpečnostních pravidel při lovu. Na svátek svatého Václava vrcholí jelení říje.
V tomto období je vhodné ponechat v honitbách klid "pro dobu lásky" a naplánovat lov holé zvěře jelení na pozdější dobu.
Jelení říje je pro mnohé svátkem, a proto vybírají ušetřenou dovolenou a vyráží do hor pozorovat tuto nevšední událost.

Pranostiky
Zářijové pranostiky z knihy Jaromíra Kovaříka Zvěř lov a myslivost v české lidové slovesné kultuře: Zářijový déšť polím potrava, zářijové spršky pro víno otrava. Divoké husy na odletu - konec babímu létu. Na svatého Václava, každá pláňka dozrává. Ozve-li se v září hrom - bude v zimě zavát každý strom.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.