Přihlásit

Všestranné soutěži ohařů přihlížel i majitel panství (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Okresní myslivecký spolek Ústí nad Orlicí ve spolupráci s Českomoravskou kynologickou unií, Českomoravskou kynologickou jednotou a Klubem chovatelů hrubosrstých a maďarských ohařů o víkendu uspořádal jubilejní dvacátý ročník prestižního Memoriálu profesora Jaroslava Svobody. Všestranná soutěž se odehrála převážně v honitbě Správy Parishových lesů pod záštitou a za přítomnosti majitele Jana Marmaduka Parishe. Záštitu nad soutěží převzal i radní Pardubického kraje Petr Šilar, který myslivcům a jejich psům popřál jasné povely a poslušnost. "Chtěl bych vyslovit obdiv myslivcům okresu, že jsou schopni uspořádat takovou akci na velmi vysoké úrovni. Není mnoho spolků, které toto umí," uvedl Šilar pro Deník.

Psy vedli vůdci z Česka i Slovenska

Soutěže se zúčastnilo dvaadvacet psů se svými vůdci z Česka a Slovenska, mezi nimiž byly i ženy. Zastoupena byla plemena německý a maďarský krátkosrstý ohař, pudlpointer a český fousek. Odborná porota hodnotila práci psů na poli, v lese, při vlečkách, barvách, posuzována byla i vodní práce.
Připravit psa na podobnou všestrannou soutěž je velice náročné, to potvrdila i Zuzana Čechová z Prahy, která se memoriálu v Žamberku účastnila. "Příprava na takovou soutěž je náročná, už to není jen to, co pes potřebuje při honech a naháňkách, je to práce všestranná. Sama ho na ni připravovat nemohu, protože některé disciplíny jsou skupinové, takže je nutné sehnat pár podobných nadšenců. Jsou psi, kteří jsou na soutěž připraveni ve dvou letech, a nemusí to nervově vydržet, a jsou psi, kteří jsou připraveni ve čtyřech. Je to individuální," zhodnotila mladá žena, která se k myslivecké kynologii dostala přes myslivost. Úplně z jiného důvodu se této oblasti začala věnovat její jmenovkyně - Daniela Čechová z Bratislavy: "My jsme si vybrali psa jako domácího miláčka, ale potom jsme zjistili, že je to lovecký pes a že se mutato aktivita líbí, tam jsme muji dopřáli."
"Pořádání této soutěže je pro nás veliký úspěch a zároveň je to určitá prezentace kvality našich kynologů," uvedl na závěr Jan Šašek, předseda Okresního mysliveckého spolku v Ústí nad Orlicí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.