Přihlásit

Jelení říje uzavřela lesy v Orlických horách (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Požádal je o to majitel Kolowratských lesů. Značených turistických tras se ale omezení netýkají. Omezení vstupu do lesů se vztahuje na září a říjen, vždy v určitých hodinách.

Správce Kolowratských lesů Libor Krček v těchto dnech objíždí svěřený majetek a na stromy připevňuje cedule se zákazem vstupu mimo turistické cesty s platností od patnáctého září. A to i v nejnavštěvovanějších částech Orlických hor, například v okolí Velké Deštné. "Časové rozmezí zákazu vstupu je v měsíci září od 17 hodin do 8 hodin ráno následujícího dne a v měsíci říjnu od 15 hodin do 9 hodin druhého dne," informuje Libor Krček ze Správy Kolowratských lesů.

Zákaz má dva důvody a oba souvisejí s jelení říjí. Důvodem číslo jedna je fakt, že jelení říje do lesa láká stále více zvědavců, často i organizovaných výprav, a zvěř je tak rušená. "To opatření je nevyhnutelné, protože máme zkušenosti z minulých let, kdy jsou návštěvníci stále drzejší, někdy dokonce i z řad samotných myslivců," vysvětluje Libor Krček.

Jelení říje je i obdobím zvýšeného lovu této zvěře. A to je druhý důvod omezování turistů. "Turisté se pohybují v lese často i večer a může tak dojít k nechtěnému odrazu kulek," varuje lesní správce Jiří Zatloukal. "Za porušení zákazu vstupu do lesa může návštěvník dostat pokutu až do výše deseti tisíc korun," dodává Vratislav Hubáček z odboru životního prostředí Městského úřadu v Rychnově nad Kněžnou. "Zákaz přestane platit až na konci října," připomíná na závěr Vratislav Hubáček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.