Přihlásit

JAR: Zákaz chovu lvů na lovy povede k utrácení zvířat (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Konec kontroverzního "instantního safari" v Jihoafrické republice slaví organizace pro ochranu zvířat jako velký úspěch. Může to ale také znamenat, že asi pět tisíc lvů bude utraceno, píše britský deník Guardian.

Polodivoká zvířata vypustí chovatelé do ohrady, kde na ně čekají lovci, kteří nechají lva několikrát zařvat, než ho zastřelí a vyfotí se se svou slavnou trofejí. Ale zabíjení lvů chovaných kvůli poptávce ze strany bohatých zahraničních lovců může být brzy minulostí.

U soudu leží snad už poslední stížnost proti zákonu z roku 2006, který takzvaný "instantní lov" zakazuje. Vlivná lobby chovatelů divoké zvěře prohrála svou první stížnost po dvouletém procesu letos v červnu, ale ihned podala další.

Obhájci práv zvířat přesto očekávají velké vítězství. Je ale možné, že jakmile bude zákon konečně platný, asi pěti tisícům velkých koček bude hrozit utracení.

Steve Smid z organizace Animal Rights Africa upozorňuje, že i mladí zdraví lvi budou muset být utraceni, protože pro ně není v rezervacích ani soukromých výbězích dost místa.

Hromadné vypouštění lvů na svobodu může také ohrozit lidi. "Prostě pro ně není v divočině dost místa. Takže časem přijde na řadu tohle nechutné řešení," říká aktivista o utracení lvů.

Dlouhý proces, rychlé výdělky
Lvi totiž k tomu, aby se v divočině uživili, potřebují značné teritorium, na kterém by mohli lovit bez konkurence ostatních členů svého druhu. Živit je antilopami je velmi nákladné, a tak se většina chovatelů bude muset lvů původně chovaných pro lov zbavit rychlejším a méně fotogenickým způsobem.

Zatím ale zhruba 120 chovných stanic funguje jako dříve. "Dokud je stížnost u soudu, pokračujeme v organizaci lovů tímhle způsobem," říká předseda Jihoafrické asociace chovatelů divokých zvířat (Sapba) Carel van Heerden.

Will Travels, ředitel charitativní organizace, která lobbuje za práva lvů, říká: "Chovatelé prodlužují právní proces a snaží se na lovech co nejvíc vydělat, dokud je platnost zákazu pozastavená".

Zákon, který reguluje lov ohrožených zvířat, vyžaduje, aby lvi strávili nejméně dva roky na svobodě. Teprve poté bude legální je lovit, ale teprve po "férovém honu". Sapba tvrdí, že tato pravidla zničí jejich odvětví a ohrozí místní hospodářství.

Ochrana zvířat v divočině
Chovatelé také říkají, že mají důležité poslání v ochraně divoké přírody. "Čím více mezinárodní poptávky uspokojíme, tím méně budou lovci ohrožovat populaci zvířat v divočině," říká Van Heerden.

Ochránci zvířat tvrdí, že "instatní lov" je nemorální a barbarský. Narozdíl od skutečného lovu je zde hon naprosto symbolický a zvíře prakticky nemá šanci. Tvrdí také, že chovatelé lvíčata odebírají matkám už po několika dnech, aby bylo snažší je zkrotit. Občas zabíjejí lvíčata ženského pohlaví ihned po narození, protože lovci upřednostňují samce.

Jižní Afrika je střediskem tohoto druhu lovu. Každá trofej stojí asi šedesát tisíc dolarů (přes milion korun) včetně stažení, zpracování a vývozní licence. Po dosažení dospělosti jsou lvi chování ve výběhu o velikosti asi sto akrů, v divočině při tom k přežití většinou potřebují deset až padesát tisíc akrů. Většina z asi tísícovky odchovaných lvů, kteří jsou ročně zabiti, skončí v USA.

V několika jiných afrických zemích jsou "instantní lovy" již zakázané. Novým trendem jsou "etické lovy"zvířat, která již nejsou v produktivním věku. Lovci je navíc musí skutečně ulovit, lvi mají možnost utéci.

Albi Modise, mluvčí jihoafrického ministerstva životního prostředí, tvrdí, že vláda stále usiluje o to, aby zákon konečně vstoupil v platnost. Chovatelé nemají očekávat žádnou náhradu. "Je na nich, aby se s tím problémem vypořádali, ti lvi jsou přece jejich majetkem. Budeme ale se všemi zúčastněnými stranami spolupracovat a zvážíme všechny dostupné možnosti, jak situaci se zvířaty řešit. Budeme pokračovat v regulaci tohoto průmyslu tak, abychom udrželi přírodní rozmanitost," řekl mluvčí Guardianu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.