Přihlásit

Lovecká sezona (Svět motorů)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na podzim se na polích sklízejí plodiny a zvěř tak častěji putuje na pastvu a zpět do lesa. Čísla ukazují, že počet střetů s ní se výrazně zvyšuje v říjnu, listopadu a květnu. Dohromady tak ročně jde o čtyři až pět procent z celkového počtu dopravních nehod.
Kterou denní dobu hrozí největší pravděpodobnost kolize zvěře s autem? "Řidiči by měli jezdit se zvýšenou opatrností za soumraku, ale i brzy po ránu. Zvěř v tu dobu vychází z úkrytů a míří na pastvu do polí. Ráno naopak vyráží zpět do houštin," vysvětluje Josef Pubal z Českomoravské myslivecké jednoty.

A je tu rána!

Bouračka nehrozí jen v okolí lesa, ale i mezi poli, proto se nebezpečná místa nedají přesně vymezit. Přesto dbejte na značky upozorňující na pravděpodobnost, že pod koly vozu skončí srna nebo kanec. "To jsou nejmarkantnější případy, ale daleko víc při srážce umírá drobná zvěř. Zajíce nebo bažanta mnohdy ani nezaznamenáte a autu se při tomto nárazu nemusí nic stát," poukazuje Pubal.
Divoká zvěř může znenadání křižovat dálnici i zapadlou okresku. Situaci by mohly zlepšit biokoridory, těch je ale v Česku pouhých osm. Přestože jsou drahé, svůj význam mají.
Škodu dokážou napáchat i domácí zvířata. "Na jaře roku 2007 prolomilo stádo krav oplocení a uteklo na dálnici D1. Po nárazu do jedné z nich zemřeli dva lidé," vzpomíná Karel Hanzelka z ministerstva dopravy. Jak můžete vidět v grafu, patří střety s domácími zvířaty k poměrně častým jevům.

Pytláci

Srazíte-li divoké zvíře, měli byste zavolat policii a ta se postará o jeho odklizení. Pokud se rozhodnete pro svíčkovou s brusinkami nebo variantu se zelím, dopustíte se trestného činu pytláctví. "Sazba za srnu v kufru auta se může vyšplhat až na dva roky, nebo vyváznete s peněžitým trestem. Ten může dosáhnout stovek tisíc korun," říká myslivec. "Pro nás má zvíře větší hodnotu živé. Nejde jen o cenu masa, ale například další mláďata, která by se srně mohla narodit. Proto je těžké škodu vyčíslit," uzavírá Pubal.

***

Jak se zachovat před střetem Když vám do cesty vběhne srna nebo kanec, v žádném případě se střetu nesnažte vyhnout. "Většina řidičů automaticky uhne doleva do protisměru. Tam ale zvěř běží, takže ji stejně trefí. V nejhorším případě přitom čelně narazíte do protijedoucího vozidla," varuje Josef Pubal z Českomoravské myslivecké jednoty. Jak tedy co nejlépe zmírnit následky střetu? "Za každou cenu udržte směr, i když se nárazu nevyhnete. Pokud se vám nepodaří zabrzdit a zvíře trefíte, ono sice nepřežije, ale v autě jste dostatečně chráněni. Odnesou to jen pomačkané plechy," dodává myslivec. Mějte na paměti, že za srnou zpravidla přeběhne i srnče. Co uhradí pojišťovna? Povinné ručení na poničené auto od lesních ani domácích zvířat nestačí. Na tyto případy musíte mít havarijní pojistku. "Tři ze čtyř našich balíčků počítají se škodou způsobenou zvěří," vysvětluje Tomáš Zavoral z Directu. "I v nejnižší sazbě havarijní pojistky, která zahrnuje pouze živly, je srážka se zvířetem obsažena," potvrzuje Tomáš Hejda za ČSOB Pojišťovnu. Podobně je na tom i Česká pojišťovna. "Můžete třeba trefit zajíce a praskne chladič. Máte-li u nás havarijní pojistku, škodu proplatíme," dodává Václav Bálek za ČP. Zvěř, nebo zvíře? Oba pojmy je nutné rozlišovat. Mezi divokou zvěř se počítají srny, kanci, ale i zajíci nebo bažanti. Za jejich odklizení odpovídají uživatelé honitby v příslušném revíru. Naopak k domácím zvířatům patří krávy, koně, slepice či pes. Odstranit ze silnice by je měl majitel.

Tabulka

Dopravní nehody po srážce se zvěří a zvířaty
rok                                    2003       2004      2005      2006      2007     2008
počet střetů s lesní zvěří      6861       7820      6920      6177      7936     7030
počet střetů s domácím
zvířetem                              666         660        620       515        597       477
usmrceno osob                        0             0           0           0           5           2
celkový počet dopravních
nehod                            195 851   196 484 199 262 184 394 182 786  160 376
celkový počet mrtvých
osob                                  1319       1215      1127        956     1123        992

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.