Přihlásit

Začaly hony i policejní kontroly (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lovecká sezóna na Valašsku už odstartovala. Začalo tím období, na které se těší stovky myslivců v regionu. Radost z úlovku může ale snadno zkalit zranění, které při honu hrozí. Mnohdy je způsobeno nepozorností nebo nedodržováním platných předpisů.
Letošní sezóna na Valašsku už svého prvního poraněného myslivce má. O uplynulém víkendu se v Lačnově na Hornolidečsku střelil do levé nohy šestapadesátiletý muž z Přerova.
Zranil se svou vlastní zbraní, když se vracel podnapilý v sobotu večer z čekané na kachny. Zakopl na dřevěné lávce přes lačnovský rybník a při následném pádu samovolně vystřelila jeho zbraň.
"V jeho dechu jsme naměřili 1,74 promile alkoholu," prozradila vsetínská policejní mluvčí Ludmila Brousilová.
Právě popíjení alkoholu může mít při honu nejtragičtější následky. Proto policisté budou lovce kontrolovat. "Kontroly jsou pravidelné v každé lovecké sezóně, tedy i letos. Bez nich by to nešlo," potvrdila Brousilová.

Pochybení lovců je prý minimum
Podle policistů je ale případů, kdy myslivec závažným způsobem chybuje, minimum. "Ojediněle se stane, že u některého z myslivců zjistíme požití alkoholu. Kontroly přitom děláme pravidelně již několik let," prozradila policejní mluvčí Jana Bartíková ze Zlína.
Na bezpečnost při lovu kladou důraz také sami myslivci. "V celé republice je nás na sto dvacet tisíc. Všichni jsme lidi a chybovat může každý. Snažíme se ale tuto možnost co nejvíce omezit," potvrdil jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Vsetíně Jan Janoušek. Jednotlivé myslivce vždy kontroluje vedoucí honu. "Zdůrazňujeme důležitost zajištění zbraně při pohybu přírodou či při překonávání překážek. Přičemž nejlépe zajištěná zbraň je ta, která není nabitá," řekl Janoušek.
Okresní myslivecký spolek ve Vsetíně koordinuje činnost všech 92 honiteb, které se zde nacházejí.
"Patnáct jich je na Rožnovsku, jednadvacet na Valašskomeziříčsku a zbylých čtyřiapadesát na Vsetínsku," upřesnil.
Prozatím myslivci střílejí hlavně kachny. Na počátku listopadu však podle něj začne období lovu drobné zvěře, tedy bažantů či zajíců. Přibude také vysoká zvěř. "Kolik jí bude, prozatím lze jen těžko odhadnout. Nedávno teprve vrcholila říje," řekl Janoušek. Odhadl ale, že divočáků by mohlo být přibližně stejně jako vloni, tedy okolo sedmi set kusů. "Na území uznaných honiteb jsme loni slovili devadesát šest jelenů, dvaačtyřicet daňků, pět muflonů, osm set šedesát sedm srnců a šest set dvanáct divočáků," bilancoval místopředseda spolku Milan Janík.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.