Přihlásit

Střílel ve zrušené honitbě (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

U Tvrdonic se střílí. Takové oznámení převzali v sobotu v podvečer na lince 158 břeclavští policisté. "Oznamovatel z Tvrdonic uvedl, že slyšel z místa, kde je údajně zrušená honitba, střelbu," potvrdila břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová. Na místo proto vyrazila hlídka.
"Při kontrole našli policisté na místě skupinu lidí s brokovnicemi. Jeden muž také přiznal, že vystřelil, ovšem s tím, že žádnou zvěř nezasáhl," informovala Haraštová.
Jak zdůraznila, nikdo nemůže střílet, kde se mu zachce. "Je to možné buď na schválené střelnici, nebo tam, kde má povolení k lovu," konstatovala policejní mluvčí.
"Nyní budeme žádat o stanovisko Městský úřad v Břeclavi, jestli je obora skutečně zrušená. Podle výsledku pak budeme postupovat dál a zkoumat, jestli nedošlo k porušení zákona o myslivosti," přiblížila Haraštová další kroky policie.
Pokud by se podle ní potvrdilo, že honitba neexistuje, tak se tam střílet nesmí. "Pytlačení se nepotvrdilo, ale ve hře zůstává porušení zákona o zbraních," doplnila.
"Je to poprvé, kdy tam policie někoho chytila. Policisté už tam hledali i nepovolený hon, ale nikoho nenašli," uvedl vedoucí odboru životního prostředí na břeclavské radnici Vilém Vyhnálek.
Jak potvrdil, tvrdonická honitba skutečně zanikla, a to v důsledku sporu dvou znepřátelených skupin. "Je to obdobný případ jako v Poštorné. Ve sporu, který trvá už několik let, jsou dvě honební společenstva, obě zrušená," popsal patový stav Vyhnálek.
Výkon práva myslivosti tedy ve Tvrdonicích momentálně není možný. "Napsali jsme jim i dopis, že výkon práva myslivosti nelze vykonávat. Také jsme vyzvali hospodáře a stráže, aby vrátili odznaky," informoval o krocích svých podřízených.
Někteří z účastníků sporu si ale z úředníků města evidentně mnoho nedělají. "Čas od času dostáváme informace, že se tam loví," přiznal Vyhnálek.
Podle něj nyní narazili policisté v honitbě na čtyři osoby s puškami. "Neznáme jména, jen víme, že se prokazovali platnými povolenkami k lovu. Je otázka, kdo je vydal. Uživatel honitby by to dělat neměl, měl by je stáhnout," vyjádřil se šéf břeclavského odboru.
O jak vážné provinění se jednalo, na to má dát odpověď policejní šetření. "Buď se může jednat o trestný čin pytláctví, přestupek nebo správní delikt," vypočítával.
"O sobotním příjezdu policie vůbec nevím, měli jsme slávu s hasiči," divil se starosta Tvrdonic Zdeněk Tesařík, který potvrdil existující zákaz střílení zvěře ve zrušené honitbě. I on přesto čas od času zaslechne z okolí obce nějaký výstřel. "Jde to směrem od lesa. Kde přesně, to nedovedu posoudit," podotkl.
Starosta by byl rád, kdyby se dlouhodobý spor dvou mysliveckých sdružení co nejdříve rozsekl. Už jen proto, že zajíců, bažantů i další drobné zvěře v katastru obce v důsledku zrušení honitby přibylo. "Už i vinaři říkají, že jim zvěř okusuje vinohrady. K částečné redukci by proto mělo dojít," nabádá Tesařík.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.