Přihlásit

Skanzen na Modré zaplnily trofeje paroháčů (Slovácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Halali aneb Lov od Velké Moravy po současnost, to byl název předposlední letošní akce pro návštěvníky Archeoskanzenu Modrá. Ten ji připravil ve spolupráci s Okresním mysliveckým spolkem Uherské Hradiště a Střední zemědělskou školou a Gymnáziem Staré Město. Dostaveníčko si na ní dali v neděli odpoledne nejen příslušníci Hubertova cechu - myslivci, ale i široká veřejnost.
Mezi replikami slovanských staveb byla k vidění ukázka výcviku dravých opeřenců, výroba nožů, dýk a mečů. Návštěvníci mohli soutěžit ve střelbě z luku, praku či hodu kopím na cíl. Největší pozornosti v knížecím paláci se těšila výstava dvaačtyřiceti raritních trofejí parohaté zvěře z celého světa, kterou se tu prezentoval Jaroslav Šmíd z Kroměříže, rodák z Modré. Výstava bude ve skanzenu k vidění až do 17. října. V knížecím paláci si na své přišli děti a dospělí. Po zhlédnutí preparovaných rybích úlovků jim policisté umožnili, aby si zastříleli z pistole v dočasně instalované klasické laserové střelnici, kterou strážci zákona využívají k výcviku ve střelbě.
"Vloni tu na sebe strhli velkou pozornost členové obecně prospěšné společnosti Zayferus z Kuřimi, kteří vlastní největší sbírku dravých ptáků a sov v Česku. Měli jich tu třicet. Obdivoval jsem útoky těch dravých opeřenců na své kořisti. Letos je ale pořadatelé nepozvali. Je to škoda," posteskl si František Malina z Napajedel. "Ne vždy jde tak finančně náročnou akci zajistit. Zájem o zmíněné sokolníky je ze strany veřejnosti velký i jinde," podotkl starosta Modré Miroslav Kovářík.
Nechyběla ani Hubertova jízda se závěrečným honem na lišku na poli u Konventního rybníka a mokřadu Žabinec před velehradskou bazilikou. Zúčastnilo se jí třicet jezdců na koních ze Zlínského kraje. Lišku nakonec ulovila se sedmnáctiletým koněm Nikar Eva Horáková ze Starého Města. "Vloni jsem jela v roli lišky a ulovila ji Kateřina Husaříková ze Salaše. Letos jsem jela jako lovec a byla jsem úspěšná. Liščí ohon jsem strhla v posledních metrech honu," svěřila se Horáková.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.