Přihlásit

Říjen v myslivosti (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Spárkatá zvěř se začíná shlukovat do zimních tlup - stává se více viditelnou, což není projevem přemnožení zvěře, jak se naivně domnívají ekologičtí aktivisté, ale jedná se o její přirozené chování, které má za cíl zvýšit pravděpodobnost přežití zimního období a ubránění se predátorům. V říjnu se musí myslivci věnovat přikrmování, zvěři se vytváří tukové zásoby, které rozhodují o přežití zimního období. Díky letošním dobrým výnosům obilnin i kukuřice bude jadrných krmiv dostatek. I přes poměrně nízké ceny je nutné dbát na kvalitu předkládaných krmiv a na dobré podmínky pro uskladnění. Mnoho obilí bylo odmítnuto při výkupu kvůli vysokému obsahu plísní, což souvisí s vyšším obsahem mykotoxinů. Takové obilí by se rozhodně v krmelcích a zásypech objevit nemělo. Zaplísněné krmivo značně snižuje efekt přikrmování a může ohrozit zdraví zvěře. Myslivecká sdružení i okresní myslivecké spolky vykupují kaštany a žaludy, kterými lze zpestřit potravní nabídku počátkem zimního období. Jelení říje byla v letošním roce tichá, na většině území chybí starší věková kategorie jelenů. Srncům začíná období shazování parůžků - nové jim začnou růst koncem ledna. Probíhá daňčí říje, která je doprovázená souboji podobně jako u jelení říje. Bažantí zvěř vyžaduje pravidelné doplňování zadiny do zásypů. V polovině října začíná lov bažantů, čímž vrcholí lovecká sezona. Je nutno opětovně vyzvat myslivce k dodržování všech pravidel bezpečnosti při lovu. ČMMJ vítá zvýšenou aktivitu Policie ČR při kontrolách na společných lovech, ve kterých se zaměřuje na kontrolu zákazu konzumace alkoholu, platnosti dokladů, odpovídajícího stavu zbraní a dokladů o pojištění. Výsledky kontrol jsou velmi dobře medializovány, což pomáhá v preventivním působení na dodržování pravidel myslivci.
V říjnu pokračují polní práce. Po sklizni kukuřice na siláž, brambor, slunečnice a sóji je prováděná orba a setí tritikále a ozimé pšenice. Zaseté plochy postupně vzcházejí. Na založené porosty jsou aplikovány herbicidy proti chundelce metlici a dalším ozimým plevelům. Kvůli silnému výskytu zavíječe kukuřičného se opět potvrdila výhodnost pěstování hybridů odolných vůči tomuto závažnému škůdci. Na těchto plochách byly zaznamenány i nižší škody zvěří. Začíná podzimní počasí doprovázené častější sníženou viditelností a mlhami. Proto by řidiči měli dbát na dodržování přiměřené rychlosti zvláště v nepřehledných úsecích. Zvěř se častěji vyskytuje u silnic, kde shání potravu. Ozimé obilniny letos vzcházejí kvůli suché půdě pozvolna, v západní polovině Čech je značná část ploch řepky nevzešlá. Mnoho polí bylo po sklizni ošetřeno "totálními" herbicidy na bázi glyphosátu, které nenechají na poli jedinou živou rostlinu. Zvěř je i tímto faktem nucena stahovat se na vzešlé ozimy a na okraje silnic a železnic. Tam je potravy dostatek, hrozí však poškození zemědělských plodin či komplikace řidičům.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.