Přihlásit

Liberec chce ze svých lesů udělat rekreační a sportovní zónu (iqenus.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V příštích pěti letech opraví poškozené cesty a vybuduje naučné stezky pro školáky či rodiny s dětmi. Město vlastní více než 576 hektarů lesů především v okrajové čtvrti Lidové sady a pod Ještědem.

"V Lidových sadech máme zhruba 250 hektarů lesů a vytvoříme tam klidovou, odpočinkovou zónu, kam by chodili rodiny nebo přátelé například na pikniky. Lesy pod Ještědem se hodí pro sporty," řekl primátor Jiří Kittner.

V lesech v Lidových sadech za zoologickou zahradou se ukrývá i chátrající lesní koupaliště. Jeho celková obnova by vyšla na 100 milionů korun a nyní není reálná. Radnice by ho ale ráda upravila a v okolí přírodní vodní plochy by mohla vzniknout mimo jiné bezpečná místa na opékání buřtů. "Lidé si v Lidových sadech dělají ohníčky zatím nelegálně, a hrozí požáry," upozornil Kittner.

Liberečtí radní v úterý schválili založení příspěvkové organizace Městské lesy. Začne fungovat 1. ledna 2010. Lesy zatím patřily pod více odborů magistrátu a složitá administrativa komplikovala hospodaření s nimi. "Vlastně jsme ani nevěděli, kolik peněz nás městské lesy stojí," konstatoval Kittner.

Podle lesníka Jiřího Blimla, úředníka radnice, jsou liberecké městské lesy v dobrém stavu. Na některých místech je ale hyzdí černé skládky a řada lesních cest má špatný povrch. Kromě cyklistů na horských kolech je ničí také motorkáři a čtyřkolkáři. "S některými cyklistickými oddíly jsme se již domluvili, že nám s opravou lesních cest pomohou," podotkl Bliml. Při zvelebování městských lesů spoléhá radnice na lidi přijímané na takzvanou veřejnou službu a na veřejně prospěšné práce.

Městské lesy v Liberci mají hodnotu několik set milionů korun a rostou v nich především jehličnany. Žije tam drobná zvěř, ale také jelení a srnčí zvěř, mufloni nebo divoká prasata.

"Roční rozpočet nové příspěvkové organizace městské lesy bude zhruba 3,4 milionu korun. Přibližně 2,3 milionu korun jí vynese prodej dřeva, příspěvek od města dosáhne asi milion korun," řekl Kittner. Městské lesy vytěží v roce 2010 kolem 2500 metrů krychlových dřeva.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.