Přihlásit

Silniční zvěřinové hody (Týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvýšené říjnové riziko "jeleních skoků" do silnice nesouvisí s říjí, jak asi napadne mnohého laika, sexuální radovánky má totiž touto dobou už většina lesní zvěře za sebou. V říjnu se stěhuje za potravou. "Pole už jsou - až na kukuřici - sklizena, tak zvěř migruje z polí zpět do lesů," vysvětluje Luděk Králíček z Českomoravské myslivecké jednoty. A jak se ochlazuje, zvěř se také stěhuje z vyšších poloh do nižších. V opačném gardu pak jeleni, srny i daňkové putují na přelomu dubna a května.
Ačkoli havárie ze zvířaty většinou končí jejich smrtí, lidé až na vyjímky vyváznou naštěstí živí. Policie loni evidovala téměř 7500 střetů se zvířaty, z toho tisíc šest set právě v říjnu a listopadu. Skutečná čísla přitom budou ještě výrazně vyšší.
Nejednoho masožravého gurmána jistě napadlo naložit poraženou srnu do kufru a odvézt na guláš. Takový úlovek se ale nemusí vyplatit, a to kvůli hrozící pokutě i zdravotním rizikům, která maso skrývá. "Je to nebezpečné, pod kola vám může snadno napochodovat vážně nemocný kus," upozorňuje dopravní expert Stanislav Huml. U některých typů nemocí pak po kulinárním zážitku hrozí přinejmenším velmi bolestivé zažívací problémy.
"Ani zdravá sražená zvěř není ke konzumaci vhodná. Svalovina má zpravidla rozsáhlé hematomy a je potřísněna obsahem střev a močového měchýře," nepřeje případným strávníkům dobré chuti ani Králíček.
"Ponechání si sraženého kusu je pytláctví," zdůrazňuje zároveň. "Nejlepší je obrátit se na policii, která má telefonní číslo na uživatele honitby. Ten je povinen zvěř odstranit v souladu s veterinárními předpisy. Případně ji eticky usmrtí tak, aby předešel jejímu zbytečnému strádání."
To vše ale záleží spíše na dobré vůli řidiče a jeho ohleduplnosti k dalším lidem i k samotné zvěři (pokud umírá, její odvalení do příkopu prodlužuje její trápení). Povinen volat policii je totiž pouze v případě, že vznikla škoda nad sto tisíc korun. A vzhledem k tomu, že srna nemá povinné ručení, může přítomnost policie považovat majitel auta za zbytečnou. Žádné odškodnění - pokud nemá havarijní pojištění - od srny, od myslivců ani od pojišťovny nevymámí.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.