Přihlásit

Sokolníci fandí i kořisti (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Opočno
"Úlovek je samozřejmě jistá satisfakce, ale my sokolníci při lovu obdivujeme nejen lovecké schopnosti dravců, ale i únikové reakce kořisti," komentoval předseda Klubu sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty Petr Zvolánek smysl sokolnických lovů, které v sobotu ve městě skončily.
Při neúspěšném útoku dravce se projevují síly přírody. Proto při souboji dravce s kořistí sokolníci fandí i zajíci lovenému jestřábem nebo orlem, či bažantovi, který čelí střemhlavému útoku sokola.
V Opočně se na letošním 42. setkání sokolníků s mezinárodní účastí do lovů zapojilo 110 dravců (35 orlů, 30 sokolů, 30 jestřábů a 8 kání Harrisových) nejen z České republiky a okolních zemí, ale i z Anglie, Belgie a Nizozemí. Navíc přijeli i kolegové sokolníci bez dravců z Ruska a Jižní Koreje.
Sokolníci, rozděleni do skupin, se po tři dny rozjížděli do více než 30 honiteb na území Královéhradeckého a Pardubického kraje. "Letos bylo dravci uloveno 150 kusů zvěře. Z toho téměř stovka zajíců, 45 kusů bažantů a 11 slabších kusů srnčí zvěře," bilancoval předseda klubu na posledním, sobotním večerním výřadu ulovené zvěře na nádvoří opočenského zámku.
"Nelovíme pro kořist, ale pro všechno to krásné při lovu. Pozorujeme unikátní děj, souboj predátora s kořistí, který je zcela v souladu s přírodou, ale přitom lidskému oku běžně uniká," míní Petr Zvolánek, podle kterého má sokolnictví v Evropě velikou historii. U nás byly objeveny nejstarší sokolnické motivy z období Velké Moravy.
Proto je také sokolnictví střední Evropy na velmi vysoké úrovni. Sice například v Asii jsou ohromné regiony, kde je sokolnický lov neodmyslitelnou součástí každodenního života lidí, ale provozuje se pouze s jedním druhem dravce, především orlem či rarohem. U nás je však spektrum loveckých dravců daleko bohatší, zdomácněly u nás i cizí druhy, jako například káně Harrisova z Ameriky.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.