Přihlásit

Lesní roh zvládne i swing (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kopaniny
Hra na lesní roh neodmyslitelně patří k myslivcům a honům. Ale koncert sedmi souborů z Čech a Německa dokázal, že lesní roh zvládne téměř cokoliv. Přesvědčili se o tom lidé v Aši a Kopaninách.
"Byl to nápad Miloše Šedivého," uvedl spoluorganizátor akce s názvem Česko -německé lovecké troubení Josef Týma. "První schůzku, kde jsme se domlouvali, jsme měli někdy v dubnu nebo květnu," řekl, jak dlouho vlastně trvala příprava. "Ale je to krása," chválil trubačské umění myslivců. "To jsou muzikanti, kteří hrají pro radost a ne pro peníze."
Z celkových sedmi souborů jich pouhé dva byly z Čech. "To proto, že jen ony jsou v Karlovarském kraji. Po republice jich hraje hodně, ale jen Corni di Egra a Doupovští slivoni jsou blízko," upřesnil Týma. Tři soubory byly z Bavorska a dva ze Saska.
V Corni di Egra hraje také Miloš Šedivý. "Svým způsobem má Josef Týma pravdu, že to byl můj nápad. Ale jsem hrozně rád, že nám pomohli přátelé z Aše," řekl Miloš Šedivý. "Je bezvadná spolupráce s ašskou radnicí, s ašskými lesy i s agenturou T - team," uvedl. "My jako Corni di Egra děláme celou řadu akcí, ale bohužel jsme známější v Německu a ve světe, než v Čechách. Takže tohle je jedna z věcí, které pořádáme. Ve Wunsiedlu jsme měli nedávno Česko - německý den za účasti OMS (okresní myslivecké sdružení - pozn autora) z Chebu, který měl velký ohlas v německých sdělovacích prostředcích. Zúčastnilo se jej dva tisíce návštěvníků. Takže jsme se rozhodli ve spolupráci s městem Aš v rámci Euregia Egrensis, který nám velmi pomáhá, uspořádat něco podobného," sdělil.
Soubor Corni di Egra nehrál typické lovecké fanfáry. "To je klasický český přístup," vysvětlil Šedivý. "My se snažíme přijít s něčím novým."
Ovládat lovecký roh není snadné. "Je to snad nejtěžší hudební nástroj. Tam musíte hodně dělat nátiskem a hodně se musí dolaďovat pravou rukou," vysvětlil Šedivý. Pravá ruka je strčená přímo v trubce a její pohyb ovlivňuje výšku tónu. Nástroje, na které hrají Corni di Egra jsou vyrobené na zakázku a hudebníci sami výrobcům pomáhali s vývojem nástrojů. "Jsme jediná kapela na světě, která 'kecala' do výroby nástrojů," smál se Šedivý. Jejich lesní rohy vyrobila špičková firma.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.