Přihlásit

Střety se zvěří jdou do stovek (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Naproti tomu dopravních nehod kvůli střetu s domácími zvířaty nahlašovali řidiči minimum - pouze patnáct. S blížící se zimou v některých lokalitách bude nebezpečí střetů s divokou zvěří ubývat.

Pozor na lesy
Nejvíce dopravních nehod je v oblastech, kde je více lesnatého porostu.
Lesní prostředí kolem silnic je v menším Libereckém kraji četnější než v prostorově větším Ústeckém kraji. Proto počet střetů se zvěří je v Libereckém kraji od počátku roku stejný jako v Ústeckém kraji - přes dvě stě.
Nejvíce zvěře v Ústeckém kraji vběhlo pod kola automobilů na Litoměřicku a Lounsku, kde dochází ke kombinaci lesů s rozlehlými poli, která jsou také magnetem pro divokou zvěř.
Ústecko a Chomutovsko představuje lesnaté okresy s velmi silným automobilovým provozem. Ještě lesnatější je sice Děčínsko, kde je mnoho menších silniček, ale právě tam jsou lidé opatrnější tam, kde je vyšší nebezpečí střetnutí s lesní zvěří.
Policejní statistiky ale zahrnují pravděpodobně pouze polovinu skutečných střetů se zvěří. Řidiči nemají povinnost hlásit nehody do sto tisíc korun. Na Litoměřicku například loni bylo ohlášeno o 67 více případů střetů se zvěří. Tehdy se ještě musely policii hlásit všechny nehody.

Pozor i v zimě
V průběhu zimy se aktivita zvěře snižuje. Přesto se s divokou zvěří můžete setkat u silnic i v zimě.
"Pokud jsou silnice soleny, zvěř přichází k silnici za solí. Nejen že přitom dochází k ohrožení zvěře i projíždějících aut, ale také tato sůl znamená pro zvěř nebezpečí úhynu," uvedl Václav Kugler, dlouholetý myslivec z Ústí nad Labem. Dodal, že se snižuje sice aktivita rozšířených divokých prasat, ale na okraji lidských sídel se s nimi můžeme setkat i v zimě.
Myslivcům dělá v zimě velkou starost rušení zvěře lidmi, kteří chodí do lesa se psy a lidmi, a stále více i řidiči bezohledně jezdící po lesích na čtyřkolkách.
"Pokud potkáte v lesních porostech se prohánět člověka na čtyřkolce, víte s jistotou, že to je bezohledný hlupák, uvedl letos v lednu telnický starosta Jaroslav Doubrava. A jeho varování platí i pro nadcházející zimu. Nejedná se přitom o maličkost. Například jenom na Ústecku jsou nejvíce zatíženy čtyřkolkovými jezdci lokality Buková hora, Telnice, oblast za Větruší, Milbohov a Podlešín," uvedl v zimě v lednu letošního roku též Miroslav Machala, předseda myslivecké rady okresního mysliveckého spolku v Ústí nad Labem. Letos asi nebude lépe.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.